Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Conferința comună de presă cu prilejul vizitei la Berlin a ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu

Vorbitor: 
Frank-Walter Steinmeier, Lazăr Comănescu
Data: 
12.01.2016
Locaţia: 
Berlin

Ministrul federal de externe, Frank-Walter Steinmeier:

Deschidem această conferință menționând atacul terorist de astăzi de la Istanbul. Condamnăm la modul cel mai hotărât acest act terorist laș și barbar, petrecut în inima metropolei turcești Istanbul, pe care o prețuim pentru marea sa deschidere. În aceste ore suntem alături de Turcia, ne exprimăm durerea față de victimele acestui atac ucigaș, gândurile noastre se îndreaptă spre rudele acestora. Între timp, însă, trebuie să pornim de la premisa că printre victimele atacului terorist se numără și cetățeni germani. Celula de criză a ministerului german de externe a intrat imediat în acțiune, lucrează strâns cu Consulatul German de la Istanbul, suntem în strânsă legătură cu autoritățile turce, de aceea adresez rugămintea către cetățenii germani din Istanbul să urmărească avertizările de călătorie de pe site-ul ministerului de externe, actualizate în permanență. Atât despre atentatul de la Istanbul. Dragă Lazăr, m-am bucurat mult de vizita ta, îmi pare rău că are loc în acest context, dar dă-mi voie să subliniez că ai revenit aici la Berlin, într-un oraș în care ai lucrat pentru mult timp și cu plăcere, știm că avem în tine un mare prieten al Germaniei și mă bucur să te am alături, în calitate de ministru de externe al României. Am discutat astăzi despre multele legături dintre țările noastre, economice și umane. Prin numeroșii cetățeni români care lucrează aici în Germania, prin minoritatea germană din România există multe legături complexe, umane personale, care sunt importante pentru un schimb foarte strâns între guvernele noastre, de ambele părți. Am discutat despre situația politică internă din România, îmi permit să remarc că politica internă a României se află într-o situație specială, cu un guvern de tehnocrați, care se simte mai mult sau mai puțin constrâns politic, care încearcă să facă să avanseze pe drumul reformei, în discuția de astăzi am subliniat și necesitatea continuării luptei împotriva corupției, amândoi suntem de acord că există o legătură între investițiile din străinătate și lupta cu succes împotriva corupției. M-a bucurat să aud de progresele acestei lupte și de faptul că acest guvern, extrem de ambițios, dorește să ajungă la rezultate, care așteaptă deja ca în următorul raport al Comisiei Europene să existe concluzii mai favorabile decât a fost cazul în trecut.

Am discutat despre situația din Europa, și bineînțeles ambele guverne, dar și noi doi, la nivel personal, suntem de părere că trebuie să contribuim pentru ca situațiile de criză să fie depășite. Există cel puțin pe trei planuri o criză: pe de o parte, încă nu am depășit dificultățile financiare și economice, care au devenit evidente în exemplul Greciei, în al doilea rând ne aflăm într-o fază dificilă de negociere cu Marea Britanie, sperăm ca populația britanică să vrea să asculte și să înțeleagă că rămânerea în Europa este corectă și importantă și în al treilea rând, acest lucru este foarte vizibil, în toate ziarele naționale, modul în care ne raportăm la migrația în Europa. În ultimele luni am progresat mult în această privință, însă nu îndeajuns și de aceea dorim, amândoi, ca deciziile europene importante privind migrația să fie și puse în aplicare.

În încheiere, peste puțin timp, peste câteva zile ne vom întâlni la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Republica Moldova, o țară marcată momentan de instabilitate, formarea unui guvern se dovedește a fi extrem de dificilă și există pericolul ca reformele începute cu succes de guvernul anterior, al premierului Leancă, să fie anulate.

Astăzi am schimbat opinii cu privire la modul în care Europa trebuie să se raporteze la Moldova, România este, în calitate de vecin, un foarte important partener de discuție. Și din acest motiv, dragă Lazăr, îți mulțumesc pentru evaluările pe care ni le-ai comunicat astăzi.

Dragă Lazăr, bine ai venit la Berlin!

 

Ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu:

Bună ziua, doamnelor și domnilor, dați-mi voie ca înainte de a împărtăși câteva gânduri despre întâlnirea noastră de astăzi, să vă spun că în drumul meu spre Berlin în această dimineață am fost profund întristat și mâniat că am asistat astăzi la un nou atac terorist la Istanbul, soldat cu victime, cu morți și aș vrea și să folosesc această cale, mi-am exprimat condoleanțele mele prietenului meu, Frank-Walter Steinmeier, în mod deosebit aș vrea să transmit aceste condoleanțe, aici la Berlin, în condițiile în care printre victime se află și cetățeni germani. Condamn în cea mai puternică formă asemenea acte și cred că și acesta este un act care ne arată foarte clar că este extrem de important ca toți să ne unim toate forțele pentru a combate acest flagel, pentru a reveni la o stare de siguranță, de securitate.

Aș vrea, acestea fiind spuse, în primul rând să-i mulțumesc domnului ministru Frank-Walter Steinmeier pentru amabila invitație de a veni aici la Berlin și în mod deosebit pentru faptul că am putut să fac această vizită la puțin timp de la preluarea mandatului și sunt foarte recunoscător pentru acest lucru. Desigur, mă bucur foarte mult că vin la Berlin, așa cum spunea Frank-Walter, pentru că după aproape șase ani ca ambasador la Berlin, când revin la Berlin, mă simt ca acasă, printre prieteni autentici, printre prieteni adevărați. Dincolo de acest lucru, desigur, mă bucur că această vizită are loc, într-un context și într-un cadru în care relațiile româno-germane pot fi caracterizate, fără nici o ezitare, și mă refer la relații, în ansamblul lor, ca fiind excelente. Câteva argumente în sprijinul afirmației mele: în ultimul an, dialogurile la toate nivelurile, româno-german, s-a derulat cu deosebită intensitate: președintele României a fost aici în februarie, domnul ministru Frank-Walter Steinmeier a fost în martie la București, prim-ministrul a fost aici săptămâna trecută, am avut onoarea să îl însoțesc, mă aflu și eu aici, vice-prim-ministrul pentru economie a fost aici, la sfârșitul anului trecut, la Reuniunea Consiliului de Cooperare Economică Româno-German, dar dincolo de aceste întâlniri la nivel înalt, a fost o intensitate deosebită a dialogului la nivelul de înalți funcționari, de experți, nu doar din MAE, ci din toate ministerele, este o adevărată relație de parteneriat, un parteneriat cu Germania care pentru noi are o dimensiune strategică. Cele câteva aspecte pe care vi le-am spus țin de dimensiunea politică, în economie, de asemenea, relațiile noastre sunt foarte puternic dezvoltate, Germania este de departe partenerul nostru comercial nr. 1, peste 20% din comerțul exterior României se derulează cu Germania. De asemenea, companiile germane sunt printre principalii investitori în economia românească, contribuind la crearea de locuri de muncă și în locuri de înaltă productivitate, peste 300.000 de locuri de muncă sunt create de companii cu capital german. Am discutat cu domnul ministru despre importanța cu totul deosebită și specifică pentru relația româno-germană a existenței minorității germane din România și a comunității românești de aici din Germania, care s-au manifestat și se manifestă ca o punte extrem de puternică pentru dezvoltarea în continuare a acestor relații și cred că putem să vorbim despre un exemplu din ce înseamnă existența unor minorități, într-o țară sau alta, pentru relațiile dintre respectivele țări.

Am discutat, așa cum a spus și Frank-Walter, am avut un schimb de opinii aprofundat și extins pe tot ce înseamnă procesul european, problemele cu care ne confruntăm, pe care trebuie să le abordăm și cărora trebuie să le găsim soluții la nivel european, migrația, este evident, una dintre ele, o mai bună gestionare a acestui fenomen, găsirea unor soluții căutând rădăcina și cauzele de fond ale acestui fenomen, pentru că, dacă vrem o rezolvare stabilă, durabilă a acestei probleme, ea nu se poate face decât căutând și atacând rădăcinile acestor cauze. În acest context am vorbit și despre importanța consolidării frontierelor externe ale UE, și îmi permit să menționez aici, am vorbit și despre faptul că printr-o intensificare a eforturilor vizând consolidarea securității frontierelor externe ale UE, la acest efort România a avut și are o contribuție deosebită, suntem unul dintre principalii contribuitori la Frontex, și sper eu, cu aceste dezvoltări  și cu evoluțiile pe care le va evidenția următorul raport al comisiilor din cadrul mecanismului de cooperare și verificare vor apărea argumente noi și importante care să permită realizarea obiectivului nostru de lungă durată, care este aderarea României la Schengen.

Am discutat cu domnul ministru și despre alte chestiuni la ordinea zilei în context european, relațiile dintre UE și Marea Britanie, și amândoi am exprimat convingerea fermă că o UE fără Marea Britanie nu este acea UE pe care ne-o dorim și de aceea este important să facem eforturi pentru a găsi modalități de realizare a unor pași în întâmpinarea unora dintre solicitările părții britanice, dar, în condițiile în care principiile fundamentale pe care se bazează Constituția Europeană nu sunt afectate. Am avut, de asemenea, un larg schimb de opinii despre relațiile externe ale UE și cu deosebire despre vecinătatea noastră estică și, probabil că surprinzător, am discutat mult despre perspectiva relațiilor dintre UE și Republica Moldova, am convenit amândoi că este important să se mențină parcursul european al acestei țări și la nivelul UE este nevoie de a dovedi cât mai multă imaginație și creativitate, astfel încât, prin activitatea pe care o derulăm la nivelul UE, al statelor membre, al instituțiilor europene să putem susține și să ne asigurăm că în Republica Moldova parcursul european nu va fi doar menținut, ci se va consolida prin acțiuni care sunt absolut necesare, evident acest lucru aparține autorităților de la Chișinău, pentru a consolida procesele de reformă care sunt indispensabile pentru a apropiere de UE.

Am discutat despre evoluțiile din Balcanii de vest, despre importanța continuării procesului de integrare a acestor țări în UE, știți foarte bine, sunt țări care sunt în proces de negociere, care sunt candidate și este interesul nostru, al tuturor, ca această zonă să devină parte a UE. Cam acestea au fost temele pe care le-am abordat, încă o dată vreau să îi mulțumesc lui Frank-Walter, pentru prietenia pe care ne-o arată, atât pe plan personal, dar și ca mare prieten al României, mă bucur că am putut să avem aceste convorbiri, pe care le vom continua și în alte formate, foarte repede, foarte curând, pentru că știți foarte bine, săptămâna viitoare, luni, este Consiliul miniștrilor de externe al Uniunii Europene și ne vom revedea acolo cu mare plăcere.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice