Centrul de presă

Primirea de către Muntenegru a invitaţiei de aderare la NATO

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.12.2015

Într-o reuniune specială, desfășurată la 2 decembrie 2015 la Bruxelles, miniştrii de externe din statele membre NATO au adoptat o declaraţie privind politica "ușilor deschise". Prin aceasta, statele NATO adresează Muntenegrului invitația de aderare la Alianță. De asemenea, se ia notă de progresele înregistrate de celelalte trei state - Bosnia și Herțegovina, Georgia și Macedonia - în procesul de pregătire pentru aderare și sunt încurajate să continue eforturile în această direcţie. Declaraţia precizează că o nouă evaluare a evoluţiilor înregistrate de cele trei ţări va fi realizată înainte de summitul NATO de la Varşovia.

Într-o reuniune distinctă NATO-Muntenegru, care a avut loc ulterior la Bruxelles, miniştrii de externe Aliaţi au felicitat autorităţile de la Podgoriţa pentru obţinerea invitaţiei de aderare şi le-au încurajat să continue eforturile în acest sens.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Lukšić și pe ministrul apărării, Milica Pejanović Đurišić, pentru succesul înregistrat și a evocat sprijinul constant oferit de România pentru aderarea la NATO. Ministrul român a afirmat că obţinerea invitaţiei de aderare reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate în adoptarea şi implementarea agendei de reforme interne. Șeful diplomației române a subliniat că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât şi pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat că decizia Aliată demonstrează, încă o dată, succesul procesului de extindere a NATO.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice