Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la reuniunea coordonatorilor naționali ai formatului de cooperare R. P. Chineză-Europa Centrală și de Est

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.10.2015

Secretarul de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul Radu Podgorean a participat astăzi, 28 octombrie 2015, la Varşovia, la Reuniunea coordonatorilor naţionali ai formatului de cooperare China şi statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), în calitatea sa de coordonator naţional al României în formatul 16+1.

Reuniunea din capitala Poloniei are drept scop pregătirea agendei, documentelor şi proiectelor de cooperare ce vor fi discutate la Summit-ul la nivelul premierilor ce se va desfăşura în localitatea Suzhou din R. P. Chineză, în perioada 24-25 noiembrie 2015.

Cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat importanţa pe care România o acordă intensificării cooperării în cadrul Forumului China - ECE şi realizării proiectelor convenite în decembrie 2014 la Belgrad. Au fost prezentate principalele reuniuni, organizate în acest an pe diferite ateliere tematice de cooperare, la care au participat delegaţiile ministeriale din România.

Secretarul de stat Radu Podgorean a reafirmat interesul părţii române pentru iniţiativa chineză „One Belt, One Road”, proiect de dezvoltare orientat spre viitor, menţionând posibila conectare cu formatul „16+1” datorită poziţiei geografice a ţărilor Europei Centrale şi de Est pe traseul iniţiativei chineze.

În cadrul discursului a fost subliniată dorinţa stabilirii unei mai bune şi eficiente coordonări între proiectele din dimensiunea bilaterală şi cea a formatului „16+1”.

 

Informaţii suplimentare:

Formatul de cooperare „16+1” dintre China şi statele Europei Centrale şi de Est a fost inaugurat în anul 2012 la Varşovia cu ocazia Summit-ului şefilor de guverne.

În noiembrie 2013 a fost organizată la Bucureşti cea de-a doua ediţie a Summit-ului „16+1”, cu participarea şefilor de guvern ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.

Ediţia din 2014 s-a desfăşurat în Serbia şi s-a încheiat prin adoptarea unui pachet de proiecte şi domenii de cooperare denumit „Liniile directoare de la Belgrad privind cooperarea dintre China şi statele ECE”.

Aşa cum s-a procedat şi în anii precedenţi, Summit-ul la nivel de premieri este precedat de o reuniune de lucru la care participă coordonatorii naţionali.