Centrul de presă

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în Regatul Spaniei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.10.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua, în perioada 28-29 octombrie 2015, o vizită oficială în Regatul Spaniei. Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române va avea consultări cu ministrul spaniol al afacerilor externe şi cooperării, José Manuel Garcia-Margallo y Marfil, precum şi o întrevedere cu ministrul justiţiei, Rafael Catalá Polo.

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe în Spania va constitui un bun prilej pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, a dialogului politic şi pentru discutarea perspectivelor de cooperare economică şi sectorială şi a aspectelor legate de situaţia comunităţii române din această ţară. Totodată, va oferi prilejul realizării unui schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană, regională şi internaţională.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său spaniol vor participa la evenimentul „2015 Policy Dialogue Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent”, organizat de Clubul de la Madrid, unde vor prezenta iniţiativa româno-spaniolă privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului și modul în care dreptul internațional poate contribui la eficientizarea luptei împotriva acestui fenomen global. Cei doi miniștri de externe vor fi vorbitori principali în panelul „Jurisdicția Internațională asupra Terorismului ca Instrument de Prevenire”.

Clubul de la Madrid este o prestigioasă organizaţie independentă, fondată în 2001 și formată din peste o sută de foşti şefi de stat şi de guvern. Prin expertiza membrilor săi, Clubul de la Madrid contribuie la consolidarea leadership-ului şi valorilor democratice pe glob şi oferă sprijin statelor aflate în proces de tranziţie şi consolidare democratică.

Evenimentul „2015 Policy Dialogue „Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent” marchează 10 ani de la  Summit-ul Internaţional privind Democraţia, Terorismul şi Securitatea, organizat de Clubul de la Madrid în 2005, când a fost adoptată și Agenda de la Madrid, ca urmare a atentatelor sângeroase din 11 martie 2004, când la Madrid și-au pierdut viața 191 de persoane, dintre care 16 cetățeni români. Agenda de la Madrid reprezintă un set de principii şi recomandări pentru întărirea cooperării internaţionale împotriva terorismului, în toate formele sale, dintr-o perspectivă democratică.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice