Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu după consultările cu Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
15.10.2015
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Am deosebita plăcere să îl am alături pe domnul ambasador Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al NATO, care este un foarte bun prieten al României şi ne bucurăm că ne vizitează ţara cu regularitate. Discuţiile de astăzi ne-au prilejuit o evaluare cuprinzătoare asupra stadiului implementării deciziilor care au fost adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, de anul trecut, dar mai ales să discutăm despre priorităţile pe care le avem în perspectiva Summit-ului Aliat de anul viitor, de la Varşovia.

Pentru România, în această perspectivă, rămân obiective esenţiale implementarea integrală a Planului de Acţiune pentru Creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan) a Alianţei şi, de asemenea, foarte important, lansarea unei noi etape de adaptare a Alianţei pe termen lung, cu prilejul Summit-ului de la Varşovia. I-am mulţumit ambasadorului Vershbow – şi o fac şi pe această cale - pentru sprijinul pe care îl acordă în interiorul NATO acestor procese, dar şi pentru măsurile de întărire a flancului estic al Alianţei, măsurile de reasigurare care sunt în curs, inclusiv în raport cu România.

Acordăm o importanţă deosebită – şi am discutat acest lucru în cadrul întâlnirii noastre - iniţiativei pe care am propus-o cu ocazia ministerialei de externe din Antalya, din luna mai, şi anume de a include regiunea Mării Negre în toate procesele Aliate de evaluare, de a sublinia importanţa securităţii Mării Negre în cadrul securităţii NATO, astfel ca provocările complexe din regiune să fie analizate de o manieră corectă şi cuprinzătoare. Ne-am exprimat satisfacţia că eforturile noastre în sensul consolidării securităţii la Marea Neagră sunt apreciate de aliaţi şi că acest proces este în curs. Pentru că, în actualul context de securitate, considerăm că o Alianţă puternică, unită, dotată cu resursele şi cu voinţa politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii noastre şi a Europei.

Pe acest fond, am discutat pe scurt şi despre stadiul implementării structurilor NATO de comandament din România  – Unitatea NATO de Integrare a Forţelor (NATO Force Integration Unit) şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND SE) – care sunt capabilităţi esenţiale în realizarea planului de acţiune Readiness Action Plan, dar şi pentru îmbunătăţirea capacităţii Alianţei de a face faţă cu succes eventualelor provocări viitoare. În acest context considerăm că este importantă o prezenţă rotaţională credibilă şi predictibilă a forţelor Aliate pe flancul estic, în cadrul unui plan robust de măsuri de reasigurare şi de descurajare.

De asemenea, am discutat cu secretarul general adjunct şi despre sistemul american de apărare antirachetă, despre stadiul implementării sale şi – după cum cunoaşteţi – am salutat faptul că sistemul pe care îl găzduim la Deveselu devine operaţional până la sfârşitul acestui an. După integrarea acestuia, în primăvara viitoare, în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, cu siguranţă apărarea colectivă a Alianţei va fi întărită.   

Am evidenţiat prioritatea pe care România o acordă sprijinului pentru partenerii estici, dar şi pentru partenerii sudici - atât în plan politic, cât şi pe dimensiunea practică. Cu privire la Republica Moldova, am salutat adoptarea pachetului privind consolidarea capacităţilor de apărare, ambasadorul Vershbow fiind coordonatorul la nivel NATO al iniţiativei privind întărirea capacităţilor de apărare - Defense Capacity Building. De asemenea, am arătat că sprijinim crearea Biroului de legătură al NATO la Chişinău, cât mai curând posibil, pentru că este un instrument important pentru avansarea dialogului şi cooperării Republicii Moldova cu NATO. 

Am discutat mai larg despre importanţa consolidării angajării partenerilor Alianţei. Vă aduceţi aminte, cred, de iniţiativa pe care am propus-o - de asemenea în Antalya - cu privire la crearea unei strategii cu două braţe, pentru Sud şi pentru Est, pentru partenerii Alianţei. Este o propunere asupra căreia deja se lucrează la nivel NATO şi dorim să vedem rezultate concrete în acest sens. Este nevoie de o abordare mai activă a Alianţei asupra acestei chestiuni pentru a avea în vedere nevoile partenerilor interesaţi, dar şi interesele Alianţei.

Nu în ultimul rând, am reiterat importanţa pe care România o acordă politicii uşilor deschise a NATO şi am exprimat sprijinul activ al României pentru înregistrarea de progrese în ceea ce priveşte candidatura Muntenegrului. Iarăşi, aici vă aduceţi aminte de vizita pe care am organizat-o împreună cu alţi trei miniştri de Externe în luna iulie în Muntenegru, pentru a susţine procesul de creştere a sprijinului public în Muntenegru pentru aderarea la NATO. Sperăm să avem rezultate pozitive la ministeriala din decembrie. Dar, de asemenea, am discutat şi despre situaţia celorlalţi candidaţi, mai ales în ceea ce priveşte Georgia, pentru că România apreciază că este nevoie de progrese şi de un pachet credibil şi pentru Georgia la Summit-ul de la Varşovia.

Am discutat şi despre situaţia din Afganistan, având în vedere inclusiv anunţul pe care astăzi preşedintele SUA îl va face. De asemenea, am discutat despre situaţia din Siria.

Vă mulţumesc, domnule secretar general adjunct!


Declaraţia Secretarului general adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow

Thank you, Minister. It's great to be back in Bucharest, and I'm looking forward to speaking at the Bucharest Forum tomorrow. 

The Minister has given a detailed summary of our very good meeting. We focused on the considerable work we have to do in preparation for next year Warsaw Summit. 

I'm confident we will get that work done, because Romania is a steadfast Ally, with consistent and strong engagement in our missions and operations. 

Romania also contributes to our efforts to bolster the security of our partners, such as Moldova, Ukraine and Georgia. 

And you contribute to stability in the Black Sea, which remains of strategic importance for Euro-Atlantic security.  

You are hosting an important part of the NATO missile defence system. 

And I am pleased you have made a political commitment to raise defence spending to 2 % of GDP by 2017. 

All these contributions help keep Romania strong and thereby help keep NATO strong.

And, more than ever, we need a strong NATO. 

We see a more assertive Russia, intimidating its neighbours and trying to change borders by force.

We see growing extremism and turmoil across North Africa and the Middle East.  

And we see challenges that know no borders, such as cyber-attacks and energy cutoffs.

That is why NATO is now implementing the biggest reinforcement of our collective defence since the end of the Cold War: increasing the strength and capability of the NATO Response Force; speeding up political and military decision-making; and setting up NATO Force Integration Units, including the one recently activated right here in Bucharest.

These units will play a key role in planning, exercises and assisting potential reinforcements. 

Romania will also host the Multinational Divisional Headquarters South-East, another important contribution to our collective defence. 

These are all defensive measures.  NATO does not seek confrontation with anyone. But we will do what is necessary to keep our countries safe. 

And we will also continue to pursue our vision of a Europe whole free and at peace, including keeping NATO's door open. 

I thank you, Mr. Minister, for your strong personal commitment to our Alliance. 

And I look forward to continuing to work closely with you.