Centrul de presă

Aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Uzbekistan

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.10.2015

La 6 octombrie 2015, România şi Republica Uzbekistan aniversează 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

În cele două decenii, ansamblul relațiilor bilaterale româno-uzbece a evoluat într-un registru cuprinzător, circumscris dimensiunii politice, economice, juridice, precum şi cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale și regionale.

Dialogul politic bilateral s-a concretizat preponderent prin vizite la nivel prezidenţial și guvernamental. Pentru întregirea acestei dimensiuni, în contactele politico-diplomatice recente a fost reafirmat interesul ambelor părți de a dezvolta dialogul și cooperarea la nivel parlamentar.

Cele mai recente contacte bilaterale, inclusiv în contextul vizitei la Taşkent, întreprinse la 28-29 iunie 2013, de către Prim-ministrul României, au reconfirmat relevanţa valorificării așezării geografice a României şi Republicii Uzbekistan, ca țări cu vocaţia de porți de acces pentru transportul de mărfuri spre și dinspre Europa, respectiv Asia Centrală.

În domeniul cooperării sectoriale, prioritare rămân domeniile de importanţă deosebită pentru dezvoltarea economiilor celor două țări, cu accent pe domeniul energetic, al construcţiilor, al transporturilor, celui agricol, şi producţia de bunuri de larg consum. Instrumentală în acest sens va fi operaționalizarea Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială și tehnică (Comisia Mixtă Economică), completată de organizarea în paralel a unor forumuri ale oamenilor de afaceri. Ambele părți recunosc valoarea stimulatoare asupra creșterii volumului de schimburi comerciale al unei rute operative de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, cu valorificarea capacităților de stocare din portul Constanța și a conexiunii la Dunăre, în măsură să asigure accesul facil şi fără costuri ridicate spre piaţa europeană.

 

Informaţii de context

România a fost printre primele state care a recunoscut independenţa Republicii Uzbekistan, la 20 decembrie 1991. În anul stabilirii relaţiilor diplomatice, a fost instituţionalizată şi cooperarea pe linia Ministerelor Afacerilor Externe, prin semnarea unui Protocol de colaborare. Baza cooperării între cele două ţări este dată de Tratatul de prietenie și colaborare, document de referinţă, semnat la 6 iunie 1996, la nivel prezidenţial.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice