Interviuri

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la emisiunea “ Invitatul dimineţii" la Radio România Actualităţi

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
06.09.2015
Autor: 
Radio România Actualităţi

Realizator: Gabriel Bassarabescu - Bună dimineaţa, domnule ministru Bogdan Aurescu. Ştiu că vă aflaţi la Luxembourg la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai Europei, dar v-aş ruga să comentăm ambele evenimente care au marcat această săptămână. Pentru început, dacă sunteţi de acord, vă rog să-mi spuneţi câteva cuvinte despre felul în care s-a desfăşurat reuniunea anuală a ambasadorilor?

Bogdan Aurescu: Reuniunea Anuală a Ambasadorilor este un eveniment foarte important din mai multe puncte de vedere: în primul rând, pentru că se organizează cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, 1 septembrie, în al doilea rând pentru că este un prilej foarte bun de bilanţ, de analiză, de reflecţie asupra a ceea ce am făcut până acum, în anul diplomatic care s-a scurs, şi mai ales cu privire la ceea ce trebuie să facem de aici înainte. Chiar din punctul acesta de vedere merită subliniat faptul că reuniunea din acest an a fost dedicată provocărilor de securitate la limitele spaţiului european şi euroatlantic, cu accent pe riscurile şi oportunităţile de acţiune diplomatică ale României.

Am avut şi o serie de invitaţi de marcă, aş spune. Cred că este pentru prima oară când avem invitaţi patru miniştri de externe la o reuniune a diplomaţiei române, ministrul de externe slovac, care ne-a vorbit despre provocările la nivelul agendei UE şi care nu sunt puţine, după cum putem remarca inclusiv de pe agenda acestei reuniuni informale a miniştrilor de externe la care particip la Luxembourg; în al doilea rând, ne-a vorbit şi despre pregătirile pentru preşedinţia slovacă a Consiliului UE de anul viitor din 2016, ceea ce ne ajută foarte mult pentru pregătirea, la rândul nostru, a Preşedinţiei Consiliului UE din 2019.

Ministrul de externe polonez a fost invitat special pentru un panel plenar dedicat revizuirii politicii europene de vecinătate şi rolului important al Parteneriatului Estic. Aş vrea să menţionez faptul că, atât în discuţiile pe care le-am avut în cadrul panelului, cât şi ulterior în consultările bilaterale cu omologul meu polonez, pentru că suntem într-o legătură de parteneriat strategic foarte solidă, am convenit să demarăm împreună un grup de lucru care să aibă drept scop revitalizarea Parteneriatului Estic şi pe care îl vom extinde şi cu alţi participanţi, printre statele membre care doresc să ia parte la acest exerciţiu.

În al treilea rând, ministrul de externe iordanian, care a luat parte la panelul dedicat provocărilor din vecinătatea sudică, a avut o prezentare extrem de interesantă şi densă, având în vedere multitudinea de crize şi de provocări care, iată, au consecinţe şi asupra spaţiului european.

Şi nu în ultimul rând, ministrul de externe norvegian, care a luat parte la panelul dedicat aspectelor de securitate și modului în care încercăm să gestionăm aceste provocări din vecinătăţile noastre, mai ales din vecinătatea estică şi modul în care ne pregătim pentru summit-ul NATO din Polonia din 2016, care trebuie să fie, în opinia noastră, un summit care să continue adaptarea NATO la contextul de securitate din vecinătate.

Realizator: Domnule ministru, cum este abordată, acolo la Luxemburg, problema refugiaţilor de către ceilalţi miniştri de externe?

Bogdan Aurescu: Este o temă care se află, după cum spuneam şi pe agenda ministerialei informale la care particip acum la Luxemburg. Suntem într-o fază iniţială, pentru că de abia miercurea viitoare Comisia Europeană va prezenta, se pare, o propunere de plan de acţiune cu privire la această chestiune despre care nu ştim încă ce conţine pe fond, acest moment urmat de o reuniune pe 14 septembrie a miniştrilor de interne şi justiţie ai UE; în octombrie o altă reuniune a miniştrilor de interne şi apoi, Consiliul European, toate acestea fiind reperele calendaristice, dacă vreţi, ale discuţiei cu privire la ceea ce trebuie să fie o soluţie pentru problema migraţiei. În intervenţia pe care am avut-o în reuniune am arătat în primul rând că este important ca soluţia pe care o găsim să fie una asumată în comun la nivelul UE pentru că soluţiile individuale, unilaterale, de tip naţional sunt fără îndoială ineficiente, adică dacă toţi cei 28 de membri ai UE facem fiecare câte un gard în jurul propriului teritoriu, cu siguranţă că aceasta nu va rezolva problema pe fond. Trebuie să găsim, de asemenea, soluţii în aşa fel încât să încercăm să rezolvăm problemele la originea lor, adică în zonele de origine, în ţările de origine ale acestor imigranţi. Trebuie să ne uităm, de asemenea, la diferenţele între ceea ce înseamnă refugiat în conformitate cu regulile din cadrul ONU şi cei care sunt doar imigranţi economici. Trebuie să ajutăm ţările de tranzit, trebuie să combatem fenomenul acesta al traficanţilor de persoane care sunt într-o mare măsură responsabili de acest flux.

Realizator: Din tot ceea ce ne-aţi spus, dle ministru, înţeleg că se lucrează la o ieşire din impas, încă nu s-au tras concluzii, iar cifrele privind numărul de imigranţi pe care o ţară sau alta va trebui să-l primească trebuie luate cu multă reţinere, înţeleg că încă nu s-a decis nimic oficial.

Bogdan Aurescu: Eu am mai spus acest lucru în zilele trecute, discuţia despre cote nu este în niciun caz discuţia pe fondul problemei. Această idee reprezintă o tratare a simptomelor, şi nu o tratare a cauzelor fenomenului! Sigur că trebuie să o discutăm şi pe aceasta, dar a ne concentra doar asupra acestei chestiuni nu este, din punctul meu de vedere, soluţia cu privire la fondul problemei. În ce priveşte cifrele care au fost vehiculate, vreau să precizez încă o dată că în momentul acesta nu există oficial un document care să fi fost transmis statelor membre din partea Comisiei Europene sau din partea altei instituţii europene care să aşeze pe masă o propunere de acest gen. Vom vedea soluţiile care vor fi propuse de către Comisia Europeană, după care, în special la nivelul miniştrilor de interne şi de justiţie, aceste chestiuni vor fi examinate, cred eu, cu toată atenţia.

Realizator: Mulţumim foarte mult, dle ministru.

Bogdan Aurescu: Cu mare plăcere.