Scurtă prezentare

Din anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la data de 1 septembrie şi a devenit principalul moment de recunoaştere a modului în care diplomaţia românească contribuie la procesele semnificative care dau cursul dezvoltării României, precum şi la evoluţiile europene şi globale.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, organizată conform cutumei în preajma Zilei Diplomației Române pentru aniversarea acestei zile speciale,  îi reuneşte, în fiecare an, pe şefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române din străinătate şi este un prilej de bilanț al activității din anul în curs, având în vedere stabilirea priorităților generale pentru perioada următoare.

Reuniunea Diplomaţiei Române reprezintă cel mai semnificativ moment de punere valoare în spațiul public românesc a politicii externe a României.

Lucrările ediţiei 2015  a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române se vor desfăşura pe parcursul a patru zile, în perioada 1-4 septembrie. Tema din acest an - “România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică” - reflectă, în primul rând, atenția pe care diplomația română o acordă contextului din vecinătatea extinsă a României, mai ales în vecinătățile estică și sudică ale NATO și UE. În deschiderea oficială, vor lua cuvântul Primul-ministru al României, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului şi ministrul afacerilor externe.