Discursuri

DISCURS

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
05.02.2015
Eveniment: 
Ceremonia de semnare a Protocolului de colaborare între MAE și Forumul B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” România
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Stimate domnule Iacobescu,

Stimaţi invitaţi,

Dragi prieteni,

Îmi face o deosebită plăcere de a vă găzdui astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a semna protocolul de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi Forumul B’nai B’rith Dr. Moses Rosen România.

După cum cunoaşteţi, Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit în mod constant proiectul „Podurile Toleranţei”. Este un proiect transnaţional pentru Europa Centrală şi de Est, iniţiat de B’nai B’rith Europa şi care a contribuit la lupta împotriva discriminării, combaterii rasismului, antisemitismului, la promovarea înţelegerii şi respectului reciproc, precum şi a valorilor europene în 2013, care a fost „Anul European al cetăţeanului”. Prezentul protocol, pe care tocmai l-am semnat, prin prevederile sale, se înscrie în cadrul trasat de proiectul „Podurile Toleranţei” şi concretizează intenţiile noastre de colaborare pe perioada anului care urmează.

Consider că semnarea acestui document este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm într-un moment important, un moment esenţial al istoriei prezentului, în care, din păcate, asistăm la ascensiunea fenomenelor de xenofobie, de rasism, de antisemitism în societăţile europene. O astfel de colaborare este un mijloc foarte potrivit pentru a promova în plan naţional aportul comunităţii evreieşti la dezvoltarea României şi, în plan european, diseminarea modelului românesc de asigurare a toleranţei, respectului reciproc, a culturii dialogului în rândul cetăţenilor europeni.

Anul acesta aniversăm şi 20 ani de la adoptarea Convenţiei-Cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale. Această adoptare a avut loc pe 1 februarie 1995 şi România a fost primul stat care a ratificat această convenţie în aprilie 1995. Prin urmare, cred că putem să facem, în aplicarea prevederilor protocolului pe care tocmai l-am semnat, în concretizarea prevederilor sale, unul dintre primele evenimente, care să fie dedicat evidenţierii aportului istoric şi cultural al comunităţii evreieşti la dezvoltarea ţării noastre, al comunităţii evreieşti ca parte integrantă a societăţii româneşti, ca parte integranta a istoriei României, şi în acelaşi timp pentru promovarea modelului contemporan românesc de integrare şi protejare a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale.

România va rămâne puternic angajată în promovarea diversităţii, a culturii dialogului, a toleranţei, a respectului faţă de celălalt, iar preluarea de către România, în anul 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului reprezintă o recunoaştere a eforturilor constante ale autorităţilor române dedicate păstrării memoriei Holocaustului şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

În acest context, îmi exprim speranţa într-o viitoare cooperare fructuoasă, să continuăm ceea ce am început deja, şi vă asigur de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe pentru activitățile dumneavoastră!