Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la un eveniment dedicat reprezentării României la Expo Milano 2015

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.01.2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 22 ianuarie 2015, la evenimentul organizat de Ambasada Italiei la București, în colaborare cu Camera de Comerţ Italiană pentru România, privind reprezentarea României la Expoziția Mondială de la Milano 2015.

La iniţiativa Camerei de Comerţ Italiene pentru România (CCIpR) au răspuns companii italiene şi române cu un rol activ pe piaţa internă şi internaţională, care se pot alătura, în calitate de parteneri, acestui proiect de anvergură de diplomație publică în etapele de pregătire și de organizare.

“Apreciem contribuția semnificativă a Italiei la dezvoltarea mișcării expozițiilor mondiale, prin organizarea Expo Milano 2015, la mai bine de 100 de ani după ce același oraș a mai găzduit un asemenea eveniment. (…). Participarea României la Expo Milano 2015 va contribui la consolidarea relației noastre bilaterale, bazată pe Parteneriatul Strategic Consolidat, inclusiv prin amplul program de evenimente culturale și de promovare economică avut în vedere pe durate celor 6 luni ale Expoziției”, a declarant ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, șeful diplomației române a subliniat importanţa dialogului continuu cu mediul de afaceri, ca premisă esenţială a asigurării unei reprezentări de succes a intereselor economice şi comerciale ale operatorilor economici din România, pe durata expoziţiei mondiale.

Comisarul General al României la Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, a susţinut, în cadrul evenimentului, o prezentare a Pavilionului României la expoziţia universală. Proiectul Pavilionului, cu tema „În armonie cu natura/ Living with Nature”, ilustrează priorităţi naţionale precum agricultura sustenabilă, biodiversitatea, competitivitatea, excelenţa şi cercetarea ştiinţifică, dar subliniază şi unicitatea culturală şi bogăţia tradiţiilor naţionale, pornind de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrată în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovative şi promovarea unor modele alimentare sănătoase, bazate pe produse agricole bio.

De asemenea, cu ocazia evenimentului găzduit de Ambasada Italiei la București a avut loc, în prezenţa ministrului afacerilor externe şi a ambasadorului Italiei la Bucureşti, încheierea Acordului de Colaborare dintre MAE şi CCIpR, care are ca scop colaborarea dintre cele doua instituţii prin derularea acţiunilor de diplomaţie economică în vederea promovării mediului de afaceri prin intermediul companiilor româneşti şi italiene prezente în România pe durata Expo Milano 2015.

Acţiunile prevăzute în Acord sunt promovarea în rândul partenerilor CCIpR, cât şi pe site-ul acesteia, a participării României la expoziţia mondială, organizarea, împreună cu MAE, de seminarii informare privind rolul și importanța expozițiilor mondiale și internaționale în promovarea imaginii de țară, precum și organizarea de forumuri şi misiuni economice.
 

Informaţii suplimentare:

În perioada 1 mai – 31 octombrie 2015 se va desfăşura expoziţia mondială Expo Milano 2015, la care România participă cu un pavilion naţional construit, cadrul juridic al participării fiind stabilit prin HG nr. 115/2011, cu modificările ulterioare.

România şi-a anunţat oficial participarea la Expo Milano 2015 (http://www.mae.ro/expo-2015) încă din anul 2011, fiind al cincilea stat din cei 147 de participanţi şi prima ţară din Uniunea Europeană care s-a înregistrat formal.

Manifestarea expoziţională va reprezenta, pe durata celor 6 luni de desfăşurare, un loc unic de întâlnire între participanţii oficiali şi cei peste 20 de milioane de vizitatori aşteptaţi, care vor descoperi şi experimenta prezentări dedicate atât tradiţiei, cât şi creativităţii şi inovaţiei din diferite domenii, în corelare cu tema generală „Hrănirea Planetei, Energie pentru Viaţă”.  

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice