Discursuri

DISCURS

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
01.12.2014
Eveniment: 
Recepția organizată de Ambasada României în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale
Locaţia: 
Chişinău, Republica Moldova


Doamnelor și domnilor ambasadori,

Stimaţi invitaţi,

Mă simt deosebit de onorat să mă pot adresa dumneavoastră, în această zi de mare sărbătoare pentru toţi românii.

Am ținut să fiu astăzi la Chișinău, respectând buna tradiție care cere fiecărui ministru al afacerilor externe al României să meargă, în prima sa vizită oficială, în Republica Moldova. Mulțumesc doamnei viceprim-ministru Natalia Gherman și tuturor autorităților Republicii Moldova pentru ospitalitatea și căldura cu care m-au primit, pentru gândurile și intențiile de dezvoltare pe mai departe a cooperării noastre bilaterale, pentru încrederea pe care am simțit-o aici, la Chișinău, la toți interlocutorii mei, că putem face mult mai multe împreună, în anii care vin.


Doamnelor și domnilor,

Este o ocazie extrem de fericită, pentru mine, să vă pot vorbi, aici la Chișinău, de 1 Decembrie - Ziua unității tuturor românilor. Sunt mândru că militarii moldoveni au defilat astăzi, la București, alături de cei din România la parada de Ziua Națională. Dar aici, la Chișinău, mai mult decât în alte locuri unde trăiesc români, această zi are o semnificație aparte: nu este doar un moment de sărbătoare, ci mai ales un prilej de reafirmare a valorilor în care am fost crescuți, a istoriei de la care ne revendicăm, a viitorului pe care dorim să-l construim. Stă în puterea fiecăruia dintre noi, prin ceea ce facem zi de zi, prin alegerile și deciziile noastre, să croim acest viitor. Este lecția anului 1918, a sacrificiilor și eforturilor personale și colective care au făcut posibilă Marea Unire. Sunt învățăminte care rămân la fel de actuale în prezent – astăzi, după alegerile legislative care au reconfirmat sprijinul popular pentru o viață demnă, alături de familia europeană, mâine – când vom reîncepe, la București și Chișinău, munca asiduă pentru atingerea acestor deziderate, în zilele și anii ce vor urma – până când vom avea împlinirea idealului nostru comun de aderare a Republicii Moldova la UE.


Stimați invitați,

Am văzut în votul de ieri al cetățenilor Republicii Moldova aceste aspirații profunde – nu doar pentru un viitor mai bun, mai sigur, mai prosper, ci și pentru un nou contract social, o nouă relație între Stat și Cetățean, fondată pe o reformă profundă, politică și economică, în sens democratic și european. Sunt aspiraţii şi aşteptări fundamentale care trebuie împlinite prin efortul și viziunea forțelor politice responsabile din Republica Moldova, sprijinite de votul popular clar exprimat în aceste direcții.

De asemenea, o mare parte din cetățenii Republicii Moldova s-a pronunțat, ieri, cu fermitate, pentru continuarea drumului european, pentru revenirea deplină, ireversibilă în marea familie europeană. Acești oameni susțin și doresc să fie parte a celui mai ambițios proiect politic în care s-a angajat Republica Moldova de la obținerea independenței – cel al integrării europene.

Doresc să le mulțumesc în mod deosebit acestor oameni și să le spun că vocea lor a fost auzită la București și în marile capitale europene. E o voce care obligă atât aici cât și la Bruxelles. Îi asigur că România va fi, şi pe mai departe, alături de Republica Moldova la fiecare pas pe care aceasta îl va face pe drumul integrării europene și pe calea reformei democratice. Încrederea lor în destinul european al Republicii Moldova ne dă tăria și argumentele necesare pentru efortul nostru în această direcție. Împreună putem apropia clipa reîntâlnirii în marea familie europeană.

Tuturor celor care - în Republica Moldova sau în alte părți – poate mai au rețineri sau nu îndrăznesc să spere, doresc să le spun că puţină lume se mai îndoieşte azi de apartenenţa europeană a Republicii Moldova. Prin limba română, continuaţi împreună cu noi moştenirea Romei şi a civilizaţiei latine. Istoric, aţi fost martori şi victime, împreună cu fraţii de peste Prut, ale tragediilor produse în Europa secolului XX. Aţi împărtăşit pe deplin şi momentele înălţătoare, dar şi dramele continentului nostru. Acum, la început de secol XXI, aveţi şansa rescrierii propriului destin în sensul aspiraţiilor dumneavoastră de reintegrare – accentuez: reintegrare europeană.

Ştim, din proprie experienţă, cât de greu este acest drum. Dar ştim, în egală măsură, că nu există nici o alternativă care să vă poată oferi dumneavoastră, cetăţenilor Republicii Moldova, şansa libertăţii şi prosperităţii. Pentru că viitorul nu se poate construi cu jumătăți de măsură. Pentru că viitorul trebuie bazat pe speranță, nu pe temeri. Pentru că Europa nu se impune prin dictate şi embargouri, pentru că Europa nu îşi câştigă prieteni prin iluzorii promisiuni comerciale, pentru că Europa nu îşi promovează valorile prin presiune sau ameninţare.


Doamnelor și domnilor,

Aveţi responsabilitatea de a readuce Europa aici, în Republica Moldova. Puteţi face aceasta fiecare dintre dumneavoastră, prin exemplu personal, prin promovarea valorilor comune europene. Este și responsabilitatea guvernului care se va forma – pentru că votul majoritar al cetățenilor pentru Europa o cere. În efortul dumneavoastră vă puteţi bizui în continuare pe noi - cei cu care împărtăşiţi nu doar datele genetice ale fiinţei naţionale, dar şi idealurile de liberate, prosperitate şi democraţie. Vă vom fi mereu alături pe acest drum.

Cu aceste gânduri, doresc să vă adresez, de Ziua României, cele mai calde urări de sănătate, prosperitate, bucurie şi împliniri.

La mulţi ani, România! La mulți ani, români!

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice