Interviuri

Interviul ministrului Bogdan Aurescu pentru Radio România Actualități

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
30.11.2014
Autor: 
Radio România Actualități

 

Realizator: Noul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, va face prima vizită în această calitate la Chişinău, mâine, de Ziua Naţională a României, deoarece pentru ţara noastră, aflată la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO, rezultatul alegerilor legislative de azi din Moldova constituie o problemă de securitate naţională.


Reporter: Carmen Gavrilă – Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat pentru Radio România că alegerile din Republica Moldova sunt istorice, pentru că ele pot confirma sau nu drumul european al ţării. În plus, ele au o importanţă strategică şi pentru România, ca ţară de graniţă a NATO şi a Uniunii Europene, mai ales în contextul regional complicat din ultima vreme. Bogdan Aurescu a explicat de ce prima sa vizită este în Republica Moldova.


Realizator: Noul şef al diplomaţiei române va face prima vizită peste hotare astăzi, la Chişinău, aşa cum a promis la preluarea mandatului. Bogdan Aurescu a menţionat, într-o intervenţie pentru Radio România Actualităţi, care sunt motivele deplasării sale în Republica Moldova.

Bogdan Aurescu: În primul rând pentru că a devenit deja o tradiţie, dacă vreţi, şi o datorie de onoare ca prima vizită a unui ministru român de externe să se desfăşoare la Chişinău. În al doilea rând pentru că este vorba despre ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, care este în acelaşi timp şi Ziua Naţională a tuturor românilor şi pentru toţi românii de pretutindeni, inclusiv din Republica Moldova, Ziua Naţională, 1 Decembrie, are o semnificaţie deosebită. În al treilea rând pentru că este chiar a doua zi după alegerile din Republica Moldova, prin urmare este un foarte bun prilej pentru a avea un contact cu oficiali, dar şi cu reprezentanţi ai partidelor politice în aşa fel încât să putem să luăm pulsul evoluţiilor post-ectorale.


Reporter: După Chişinău, Bogdan Aurescu va participa la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de externe din NATO la care principala temă de discuţie este Ucraina unde situaţia în zona de est se deteriorează. De altfel va avea loc şi Consiliul NATO - Ucraina cu participarea ministrului de externe de la Kiev. La reuniunea de la Bruxelles vor fi în discuţie şi aspecte care ţin de aplicarea deciziilor de la summitul din Marea Britanie, referitoare la măsurile de reasigurare şi de adaptare a aliaţilor în contextul situaţiei din Ucraina. De altfel, ministrul de externe a declarat că va cere materializarea unei prezenţe NATO în România.

Bogdan Aurescu: Vor fi prelungite măsurile de reasigurare în flancul estic, inclusiv în ceea ce priveşte România şi de asemenea vom discuta stadiul implementării planului de acţiune al alianţei de reacţie rapidă. În egală măsură se va discuta situaţia din Afganistan cu participarea preşedintelui Afganistanului şi a primului ministru. Vom vorbi despre misiunea Resolute Support care începe din ianuarie 2015 şi în care România participă cu 650 de militari.

Reporter: În ce priveşte temele României la ministerială, Bogdan Aurescu a precizat că va fi discutat şi stadiul operaţionalizării fondului de ajutor pentru Ucraina, inclusiv cel prin care România asigură coordonarea în materie de securitate cibernetică.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice