Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la Reuniunea coordonatorilor naţionali ai formatului de cooperare China şi statele din Europa Centrală şi de Est

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.11.2014

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, coordonatorul naţional al României în formatul 16+1, a participat, astăzi, 14 noiembrie 2014, la Belgrad, la Reuniunea coordonatorilor naţionali ai formatului de cooperare China şi statele din Europa Centrală şi de Est. Reuniunea din capitala Serbiei are drept scop pregătirea agendei, a documentelor şi a proiectelor de cooperare ce vor fi discutate la Summit-ul la nivelul premierilor ce se va desfăşura tot la Belgrad, în perioada 16-17 decembrie 2014.

Cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat importanţa pe care România o acordă intensificării cooperării în cadrul Forumului China - ECE şi realizării proiectelor convenite în noiembrie 2013 la Bucureşti.

În cadrul discursului a fost subliniată dorinţa stabilirii unei mai bune şi eficiente coordonări între proiectele din dimensiunea bilaterală şi cea a formatului 16+1.

A fost lansată propunerea ca România să găzduiască un Centru de dialog şi schimb de experienţă, în domeniul energiei, cu participanţi preponderent din mediile academic, de expertiză tehnologică, juridică şi de afaceri. Centrul nu va fi o organizaţie de dialog politic pe probleme ce ţin de sectorul energetic, ci o platformă pentru planificarea şi promovarea punerii în aplicare a cooperării practice în domeniu.


Informaţii suplimentare:

Formatul de cooperare „16+1” dintre China şi statele Europei Centrale şi de Est (ECE) a fost inaugurat în anul 2012 la Varşovia cu ocazia Summit-ului şefilor de guverne.

În noiembrie 2013 a fost organizată la Bucureşti cea de a doua ediţie a Summit-ului „16+1”, cu participarea şefilor de guverne ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.

Ediţia din 2014 va fi organizată în Serbia şi va avea ca temă „ New driving force, new platform and new engine”.

Aşa cum s-a procedat şi în anii precedenţi, Summit-ul la nivel de premieri este precedat de o reuniune de lucru la care participă coordonatorii naţionali.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice