Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului Republicii Uzbekistan, Sadîk Safaev, însoțit de o delegație parlamentară

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.10.2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 14 octombrie 2014, pe preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului Republicii Uzbekistan, Sadîk Safaev, fost ministru de externe al Republicii Uzbekistan (1993, 2003-2005), cu ocazia unei vizite pe o care o efectuează în România, însoțit de o delegație parlamentară.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind aprofundarea dialogului bilateral la toate nivelurile şi privind căile de dezvoltare a ansamblului relaţiilor dintre România şi Republica Uzbekistan. Au fost discutate totodată aspecte privind calendarul contactelor politice bilaterale pentru anul 2015, atât la nivel parlamentar, cât şi guvernamental.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat nivelul foarte bun al relaţiilor politice și a evidențiat  necesitatea ca relaţiile economice bilaterale să atingă un nivel comparabil care să răspundă în fapt potențialului de cooperare. A evocat rezultatele foarte bune ale vizitei Prim-ministrului României Victor Ponta la Tașkent (28-29 iunie 2013), de natură să ducă la întărirea cooperării bilaterale pe mai multe planuri. Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului Republicii Uzbekistan a împărtăşit pe deplin obiectivele enunţate de partea română, punând accentul pe intensificarea contactelor la nivel politic şi a cooperării economice.

Cei doi oficiali au discutat perspectivele organizării unei prime reuniuni, în primăvara anului viitor, a Comisiei Interguvernamentale româno-uzbece de cooperare economică, precum şi ideea unui forum de afaceri româno-uzbec, care să ofere ocazia unor contacte de substanță la nivelul mediilor de afaceri din cele două țări.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a menționat importanţa cooperării celor două state, împreună cu alţi actori interesaţi din regiune, pentru crearea coridorului de transport de mărfuri între Asia Centrală şi Europa, prin Marea Neagră şi portul Constanţa, asigurând legătura cu Europa prin intermediul Dunării.

Au fost de asemenea abordate subiecte de interes de pe agenda internațională, cu accent pe situația regională, inclusiv criza din Ucraina și consecințele sale la nivel regional, situația din Afganistan în contextul încetării Misiunii ISAF şi a iniţierii Misiunii Resolute Support, perspectivele post 2014 și rolul regiunii Asiei Centrale în acest context. Oficialul uzbec a exprimat aprecieri faţă de contribuţia României în Afganistan, de natură să contribuie la securitatea regiunii, şi a expus evaluarea părţii uzbece faţă de situaţia din Ucraina.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice