Prima Pagina

Filipine

Ultima actualizare: 
12.12.2019

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite cu strictețe călătoriile pe întreg teritoriul provinciei Mindanao în timpul deplasărilor în Republica Filipine, din cauza pericolului real de acţiuni teroriste, nivelul de alertă fiind unul ridicat. Pe ȋntreg teritoriul provinciei Mindanao a fost decretată legea marțială până la data de 31 decembrie 2019.

Trebuie avut în vedere faptul că autorităţile locale au o capacitate limitată de a acţiona în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

Începând cu data de 6 august 2019, a fost declarată  o epidemie de febră Dengue în Filipine, provinciile Cebu, Iloilo și Central Visayas ca urmare a numărului crescut de victime, a agresivității crescute a noii tulpini de virus Dengue, precum și a răspândirii rapide a virusului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să ia măsuri corespunzătoare de protecție împotriva înţepăturilor de ţânţari în cazul deplasării în zonele afectate, având în vedere că în prezent nu există un tratament specific pentru febra Dengue.

Peste douăzeci de cicloane tropicale sunt înregistrate în fiecare an, manifestându-se prin ploi abundente, alunecări de teren şi inundaţii masive.

Pentru perioada cuprinsă între lunile calendaristice iulie și noiembrie, când este sezonul taifunurilor, se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale, precum şi accesarea paginii web cu privire la situaţia acestora: www.typhoon2000.ph.

Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Filipine să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă, să manifeste prudenţă sporită şi să consulte site-urile de specialitate premergător efectuării călătoriei.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: + 6328439014, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://manila.mae.rowww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şioficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află în Republica Filipine sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

• să evite deplasările cu ferry-boat-uri;

• să utilizeze cu precauţie mijloacele de transport în comun;

• să evite locurile aglomerate şi să nu se implice în demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;

• să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice