Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la deschiderea lucrărilor Bucharest Forum 2014 - „Unleashing the Potential of Eurasia. Strategic Choices on the New Silk Road”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.10.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 2 octombrie 2014, la deschiderea lucrărilor Bucharest Forum 2014 cu tema „Unleashing the Potential of Eurasia. Strategic Choices on the New Silk Road”. Evenimentul are loc la Bucureşti, în perioada 2-4 octombrie 2014, în organizarea Institutului Aspen România şi a German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Banca Naţională a României.

Ajuns la cea de-a treia ediţie, Bucharest Forum a devenit cel mai amplu şi important cadru pentru discutarea strategiei Noului Drum al Mătăsii, cu accent pe regiunea Mării Negre. 350 de decidenţi politici şi reprezentanţi de marcă ai mediului de afaceri din 20 de ţări de-a lungul Noului Drum al Mătăsii, dar şi din UE şi SUA, dezbat în aceste zile soluţii politice şi economice pentru succesul iniţiativelor vizând coridorul Est-Vest ce leagă Europa şi Asia. Sunt abordate subiecte precum criza ucraineană, care a readus în atenţie spaţiul eurasiatic, oportunităţile care rezultă din noul context pentru punerea în valoare a potenţialului social, economic şi de investiţii al acestuia, dar şi modalităţile de depăşire a dificultăţilor de înţelegere a complexităţii regiunii.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat că „Noul Drum al Mătăsii nu este o idee nouă, fiind vorba de o cale folosită de-a lungul istoriei”. „Acum, datoria noastră este aceea de a fructifica acest concept, de a crea un spaţiu de interacţiune constructivă care să traverseze diversele interese naţionale şi regionale, în scopul oferirii premiselor unei creşteri economice sustenabile şi pentru a servi interesul comun de securitate şi stabilitate al tuturor partenerilor implicaţi”, a afirmat Titus Corlăţean. De asemenea, ministrul afacerilor externe a pus accentul pe necesitatea unei proiecţii pe termen lung asupra spaţiului eurasiatic, care să transforme această zonă într-o arteră esenţială de comerţ şi comunicaţii.

În acest context, ministrul Titus Corlăţean a arătat că România poate avea o contribuţie importantă, ca parte a circuitelor energetice, industriale, din domeniul agriculturii şi serviciilor, putând deveni un centru major de interes pentru investiţii străine şi dezvoltare tehnologică, precum şi ca factor de influenţă politică în stare să stimuleze mecanismele de cooperare destinate rezolvării problemelor regionale, cum ar fi: conflictele îngheţate, rezistenţa la reforme, disputele transfrontaliere şi conflictele interne. În acest sens, ministrul român a apreciat ca necesar sprijinul partenerilor internaţionali majori şi al altor actori interesaţi.