Participarea ministrului Titus Corlăţean la emisiunea "Agenda globală"

Vorbitor: 
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe
Data: 
26.09.2014
Eveniment: 
Participarea ministrului Titus Corlăţean la cea de a 69-a Adunare Generală a ONU
Locaţia: 
New York, SUA
Autor: 
Radio România Actualităţi


Realizator: Pavel Ionescu - A 69-a sesiune a Adunării Generale ONU a dominat agenda evenimentelor săptămânii cu câţiva dintre cei mai importanţi lideri ai lumii luând cuvântul pe temele care atrag în prezent cel mai mult atenţia: pericolul islamismului militant, la care aderă numeroşi luptători proveniţi din SUA şi Europa Occidentală, criza din estul Ucrainei, cu modificările de graniţă impuse de Federaţia Rusă, dar şi pericolul virusului Ebola. Premierul Victor Ponta s-a adresat aseară Adunării Generale ONU, iar ministrul român de externe, aflat ân delegaţia oficială de la New York a avut, la rândul său, o serie de întrevederi în marja summitului. Corespondentul RRA la New York, Doina Saiciuc, a realizat cu puţin timp in urmă următorul interviu cu şeful diplomaţiei romane, Titus Corlăţean:


Reporter: Domnule ministru Titus Corlăţean, aţi participat probabil la una din cele mai interesante şi mai încărcate de crize mondiale, aş zice, Adunări Generale a ONU.

Titus Corlăţean: Da, a fost o săptămană specială a acestei sesiuni a Adunării Generale, pentru că au fost subiecte de criză internaţională, de impact global, care au fost gestionate practic, şi aici vorbim de terorismul internaţional cu această manifestare extremă care poartă denumirea de aşa-zis Stat Islamic, şi care reprezintă o ameninţare pană la urmă pentru intreaga comunitate civilizată internaţională...


Reporter: Şi care astăzi s-a apropiat de graniţa cu Turcia.

Titus Corlăţean: Şi care se manifestă în continuare agresiv. Bineinţeles, un subiect foarte important de discuţie a fost efortul comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte combaterea epidemiei Ebola şi, evident, diferitele crize care aparent au componentă regională, dacă mă refer la criza ucraineană, dar care implică o necesară reacţie internaţională globală, pentru că în cazul Ucrainei vorbim de încălcarea unor principii, unor norme de drept internaţional fundamentale pentru întreaga omenire şi principiul suveranităţii unui stat, integrităţii teritoriale. Sunt lucruri nenegociabile, care trebuie să rămană în continuare valabile pentru toţi în comunitatea internaţională. Evident că România a avut contribuţii de substanţă politice care s-au şi reflectat în anumite forumuri de dezbatere globală sau regională la care a participat primul ministru al României, domnul Victor Ponta, la care eu am participat ca ministru de externe, şi per ansamblu sunt personal mulţumit de bilanţul acestei sesiuni a Adunării Generale.


Reporter: Rămanand puţin la tema Ucraina, există ceva detalii? Puteţi să ne spuneţi ceva concret?

Titus Corlăţean: Poziţiile extrem de numeroase care au fost adoptate, inclusiv în formatele de coordonare clasice, aş spune, UE 28 la care am participat, in formatul Tranasatlantic, cu prezenţa secretarului de stat american John Kerry, în formatul OSCE, la care, de asemenea, am participat şi am avut o intervenţie in plenul reuniuni. Aceste lucruri spun foarte clar: este nevoie să existe un efort indreptat spre o soluţie politică, paşnică, care să pună capăt conflictului militar din estul Ucrainei. Sunt mii de morţi deja şi mai mult victime nevinovate. Sunt şi combatanţii militari, dar şi populaţie civilă lovită foarte dur acolo. Dar această soluţie politică trebuie să respecte atributele fundamentale ale statului ucrainean, integritate teritorială, suveranitate. Şi a fost, aş spune, o poziţie mai largă exprimată în această direcţie de foarte multe dintre statele participante la dezbateri. Eu, în mod special, mi-am extins insă, prin intervenţiile pe care le-am avut, domeniul de aplicabilitate, dacă doriţi, atragând atenţia asupra faptului că riscul şi eventualele presiuni suplimentare şi către alte state din regiune, în primul rând Republica Moldova, este un risc real, şi am pledat, şi am avut ecouri din partea multor colegi miniştri de externe pentru susţinerea Republicii Moldova în traseul său european pe care în mod liber, suveran, şi l-a asumat.

 

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă