Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.09.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 25 septembrie, la New York, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, de către Albania, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu a SEECP.

Reuniunea a avut drept scop realizarea unui schimb de opinii pe temele evoluţiilor recente din regiunea sud-est europeană şi stadiului proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică ale acestora. Preşedinţia albaneză în exerciţiu şi-a prezentat priorităţile evidențiind continuitatea cu mandatul exercitat anterior de România.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a apreciat faptul că sunt preluate și continuate inițiativele Preşedinţiei României a SEECP (iunie 2013 - iunie 2014) referitoare la impulsionarea proceselor de reformă pe calea integrării europene și euro-atlantice, în domeniul economic, al statului de drept, al drepturilor fundamentale, justiţiei şi afacerilor interne, dar și în cel al combaterii corupției și al crimei organizate în statele din Balcanii de Vest.

În acest context, a subliniat că una dintre realizările Președinției române a SEECP a constat în consolidarea caracterului de inclusivitate autentică a procesului prin asigurarea participării tuturor actorilor din regiune.

De asemenea, ministrul Titus Corlățean a subliniat vocația SEECP și a Consiliului de Cooperare Regională (RCC), brațul operațional al procesului, ca principale instrumente aparținând statelor din regiune în promovarea aspirațiilor acestora de apropiere și integrare în structurile euro-atlantice.

Ministrul de externe român a exprimat speranţa că puterea transformatoare a procesului de extindere, care a adus rezultatele scontate statelor din Balcanii de Vest, se va propaga şi către estul Europei.


Informaţii suplimentare:

România a deţinut Preşedinţia –în -exerciţiu a SEECP în perioada iunie 2013 – iunie 2014, fiind urmată de Albania şi Bulgaria.

 

Alte articole pe aceeaşi temă