Centrul de presă

Precizări ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, referitoare la scrisoarea adresată de către congressman-ul Christopher Smith premierului Victor Ponta

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.09.2014

Cu privire la scrisoarea adresată premierului Victor Ponta de către congressman-ul Christopher Smith, despre conținutul căreia am luat cunoștință din presa românească, doresc să fac câteva precizări:

În primul rând, apreciem atenţia acordată constant de congressman-ul Cristopher Smith evoluţiilor democratice din România şi sprijinului acordat procesului electoral menit să conducă la alegerea unui nou preşedinte. Împărtăşim, aşa cum spune şi domnia sa, acelaşi ataşament faţă de valorile şi principiile democraţiei şi dorim ca alegerile prezidenţiale din România din luna noiembrie să confirme, încă o dată, soliditatea şi ireversibilitatea sistemului democratic din ţara noastră.

Înţelegând îngrijorarea exprimată de domnia sa privind ultimele modificări ale legislaţiei electorale din România prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 pe 2014, apreciem că ar fi util să oferim domnului congressman o serie de detalii şi informaţii pentru a facilita o cât mai exactă înţelegere a acestei noi reglementari electorale, care vizează asigurarea unui cadru legislativ menit să asigure organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte.

Guvernul a fost şi este deschis dialogului cu opoziţia (de altfel principalul partid de opoziţie – PNL – a fost, până acum câteva luni, alături de PSD, membru al alianţei de guvernare) şi este un partizan al consolidării rolului Parlamentului în structura de putere a societăţii româneşti. Spre deosebire de guvernele precedente, Guvernul Ponta a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare.

Necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România. Pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări, înainte de începerea procesului electoral, guvernul a fost nevoit să facă uz de prerogativa sa constituţională de a emite Ordonanţe de Urgenţă. De altfel, nu este prima oară când cadrul legal electoral este modificat prin ordonanţă de urgenţă. Şi în anul 2006, guvernul de atunci a recurs la modalitatea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale. Este de menţionat că actuala Ordonanţă de Urgenţă a făcut deja obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, care a decis, în data de 16 septembrie 2014, că OUG 45 este constituţională în integralitatea sa.

În scrisoarea domniei sale, congressman-ul Christopher Smith vorbeşte despre "modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale", ceea ce nu corespunde adevărului, Ordonanţa fiind adoptată în data de 27 iunie 2014, iar campania electorală va începe în data de 2 octombrie 2014.

Modificările prevăzute în corpul Ordonanţei au ca scop tocmai facilitarea participării cetăţenilor la procesul electoral şi implicit o cât mai mare legitimitate pentru viitorul preşedinte.

Dorim să îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că atât Primul ministru Victor Ponta, cât şi solida majoritate parlamentară care sprijină actualul guvern îşi doresc ca, după viitoarele alegeri prezidenţiale, România să înceapă o nouă etapă de dezvoltare democratică, care să elimine actuala dihotomie putere-opoziţie şi care să ofere cadrul unei cât mai bune cooperări politice pentru asigurarea unei bune guvernări.

Ne exprimăm speranţa că, în sfârşit, viitorul preşedinte va juca rolul prevăzut de Constituţie de mediator şi factor de coeziune al naţiunii noastre în efortul său de a face faţă provocărilor lumii contemporane.

Îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că România va fi, în continuare, un promotor al valorilor libertăţii şi un aliat strategic şi de încredere al SUA.

Alte articole pe aceeaşi temă