Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Summit-ul Consiliului de Securitate al ONU privind ameninţările la adresa păcii şi securităţii cauzate de acte teroriste

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.09.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat miercuri, 24 septembrie 2014, la New York, în cadrul celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la Summit-ul Consiliului de Securitate al ONU privind ameninţările la adresa păcii şi securităţii cauzate de acte teroriste, reuniune prezidată de Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii.

România a fost coautoare a Rezoluției nr. 2178/2014 privind luptătorii teroriști străini, adoptată în unanimitate de membrii Consiliului de Securitate ONU, la inițiativa SUA. Rezoluția a fost promovată în baza Capitolului VII al Cartei ONU, având forță obligatorie pentru toate statele membre.

Amenințarea pe care o reprezintă acest fenomen a devenit tot mai gravă în ultima perioadă, în condițiile unui aflux fără precedent de luptători străini și de rețele de facilitare a deplasărilor acestora, fapt care alimentează numeroase conflicte la scară globală.

Rezoluția completează și detaliază obligațiile generale de prevenire și combatere a terorismului stabilite prin rezoluții anterioare, instituind un cadru normativ consolidat care să blocheze global recrutarea, organizarea și dotarea luptătorilor teroriști străini, precum și furnizarea oricărui sprijin logistic, direct sau indirect.

Un prim set de obligații impune statelor să incrimineze deplasarea propriilor cetățeni în alte state cu scopul săvârșirii, planificării, pregătirii sau participării în acte teroriste, respectiv acordarea de sprijin financiar sau facilitarea transportului și deplasării acestora. În anchetarea acestor fapte, statele își vor acorda sprijin reciproc prin schimb de date operative și asistență judiciară internațională, inclusiv prin intermediul organizațiilor și rețelelor specializate globale sau regionale.

De asemenea, statele vor bloca intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor a persoanelor suspectate că se deplasează cu scopul săvârșirii, planificării, pregătirii sau participării în acte teroriste.

Rezoluția conține dispoziții detaliate privind cooperarea internațională, prevenirea actelor de terorism și contracararea extremismului violent, precum și acțiuni de monitorizare și asistență tehnică din partea structurilor specializate din cadrul ONU.

Participarea şefului diplomaţiei române a permis transmiterea unui semnal politic privind sprijinul ferm al României pentru consolidarea securității internaționale prin acțiuni coordonate împotriva radicalizării și manifestării extremismului violent. România rămâne angajată deplin în toate eforturile de combatere a acestui fenomen, atât la nivel regional, în cadrul Uniunii Europene cât și în plan global, în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

 

Alte articole pe aceeaşi temă