Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu reprezentanţi ai organizaţiilor evreieşti americane

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.09.2014

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, a avut o întrevedere marţi, 23 septembrie 2014, la New York, cu reprezentanţii organizaţiilor evreieşti din SUA - American Jewish Committee, B’nai B’rith, World Jewish Congress, în marja Adunării Generale a ONU.

Au fost abordate teme legate de relaţiile bilaterale româno-americane şi cooperarea multilaterală, relaţiile bilaterale dintre România şi Israel, dosarul nuclear iranian, criza din Irak şi Siria, dezvoltarea curentului antisemit în Europa, angajamentul României faţă de combaterea antisemitismului, restituirea proprietăţilor şi activitatea României în cadrul IHRA (International Holocaust and Remembrance Alliance).

În privinţa noilor ameninţări de securitate, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat pericolul deosebit al fenomenului terorist reprezentat de gruparea radical-islamică ISIL la adresa lumii democratice în general şi a regiunii Orientului Mijlociu în particular. A subliniat, pe acest fond, că România a anunţat susţinerea sa pentru eforturile coaliţiei internaţionale în vederea combaterii acestei grupări.

Şeful diplomaţiei române a împărtăşit cu interlocutorii săi preocuparea faţă de manifestarea unor tendinţe populist-extremiste şi anti-semite în Europa care îşi găsesc o reflectare la nivel politic fiind de acord că este nevoie de o intensificare a eforturilor comune pentru combaterea acestora, inclusiv prin educaţia tinerei generaţii. În context, reprezentanţii organizaţiilor evreieşti americane au exprimat sprijinul pentru preluarea de către România în anul 2016 a preşedinţiei IHRA. În acelaşi timp, interlocutorii au apreciat că România, în calitate de partener al SUA pe multiple planuri, inclusiv în teatre de operaţii, merită să fie inclusă în programul Visa Waiver şi şi-au declarat sprijinul puternic pentru atingerea acestui obiectiv.

În convorbirile cu reprezentanţii organizaţiilor evreieşti din SUA, oficialul român a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului. Au fost evidenţiate progresele semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă de timp şi în plan academic, concretizate în dezvoltarea a numeroase programe de studii asupra Holocaustului, precum şi contribuţia majoră a comunităţilor israelienilor originari din România la perfectarea acestor proiecte.
 

Informaţii suplimentare

American Jewish Committee (AJC) este una dintre cele mai puternice organizaţii evreieşti din SUA. De la fondarea sa, în anul 1906, AJC a militat pentru promovarea unitară a intereselor comunităţii evreieşti, construirea de punţi de legături între comunităţi, combaterea antisemitismului şi promovarea aspiraţiilor Israelului la pace şi securitate.

Organizaţia are filiale în 26 de oraşe americane, şapte birouri de legătură în afara SUA, precum şi 31 de parteneriate cu organizaţii evreieşti din întreaga lume. Acţionează, în primul rând, pentru promovarea şi apărarea intereselor membrilor săi, prin implicare activă şi constantă în planul politicii interne americane, în scopul afirmării şi respectării unor principii, între care statul de drept, egalitatea în drepturi şi protejarea demnităţii umane. AJC are o foarte dezvoltată componentă de diplomaţie globală şi comunicare publică.

Organizaţia B'nai B'rith a fost înfiinţată în 1843, la New York, de 12 emigranţi evrei din Europa. Între timp, B'nai B'rith a devenit cea mai puternică organizaţie evreiască din lume, deţinând reprezentanţe în peste 58 de state şi fiind prezentă în mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONU, UNESCO şi Consiliul Europei.

Congresul Mondial Evreiesc (World Jewish Congress) este o organizaţie internaţională ce reprezintă comunităţile şi organizaţiile evreieşti din peste 100 state ale lumii. Congresul negociază, în numele comunităţilor, cu guverne, parlamente şi alte organizaţii internaţionale. Organizaţia a fost fondată în 1936, la Geneva. Congresul European Evreiesc (EJC), fiala europeană a Congresului Mondial Evreiesc, a fost fondată în 1986, cu sediul la Paris şi filiale în Bruxelles, Strasbourg, Berlin şi Budapesta. EJC funcţionează ca o organizaţie-umbrelă ce reuneşte alte 42 de comunităţi evreieşti naţionale din state europene. Organizaţia cooperează în activitatea sa cu instituţiile Uniunii Europene, Consiliul Europei, ONU, OSCE. 

 

Alte articole pe aceeaşi temă