Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale China-ECE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2014

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu parlamentul, Radu Podgorean, coordonatorul naţional al României în formatul 16+1, a participat la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale China-ECE (LLM), care a avut loc la 28 august 2014, la Praga.

Cu acest prilej, secretarul de stat a susţinut, în cadrul unui panel dedicat cooperării internaţionale în domeniile educaţiei, culturii şi turismului, un discurs referitor la acţiunile României susţinute de Ministerului Afacerilor Externe pe linia diplomaţiei publice şi promovării valorilor culturale româneşti în străinătate.

În cadrul discursului au fost trecute în revistă atât instituţiile române responsabile de schimburile culturale, educaţionale şi informaţionale, cât şi iniţiativele private care contribuie la menţinerea unor contacte interculturale şi promovează turismul cultural în ţara noastră.

A fost subliniată în mod special activitatea Institutului Cultural Român, care, prin intermediul filialelor din străinătate, are rolul de a face cunoscută cultura română în afara ţării şi de a-i asigura vizibilitate şi prestigiu. De asemenea, au fost descrise demersurile autorităţilor române în sensul promovării imaginii României în străinătate, precum organizarea Festivalului „George Enescu” în 2015 la Bucureşti, participarea ţării noastre la Expoziţia Mondială de la Milano în 2015 şi eforturile pentru promovarea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a ansamblului brâncuişian „Calea Eroilor”.

Totodată, secretarul de stat a prezentat acţiunile de cooperare culturală dintre România şi R.P. Chineză, subliniind rolul evenimentelor de acest tip pentru marcarea, în anul 2014, a 65 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare. A fost menţionat faptul că startul evenimentelor bilaterale de diplomaţie publică şi culturală a fost dat prin participarea Corului Naţional „Madrigal” la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Corurilor de la Beijing. În perioada următoare, dialogul cultural dintre România şi China va fi facilitat prin deschiderea filialei ICR de la Beijing.

 

Informaţii suplimentare:

Formatul de cooperare „16+1” dintre China şi statele Europei Centrale şi de Est (ECE) a fost inaugurat în anul 2012 la Varşovia cu ocazia Summit-ului şefilor de guverne.

În noiembrie 2013 a fost organizată la Bucureşti cea de a doua ediţie a Summit-ului „16+1”, cu participarea şefilor de guverne ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.

Prima ediţie a forumului reprezentanţilor autorităţilor locale China-ECE (LLM) a fost organizată la Chongqing, R.P. Chineză, în perioada 2-4 iulie 2013, la care a fost prezent şi premierul României, domnul Victor-Viorel Ponta.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice