Centrul de presă

Vizita oficială a secretarului de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, în Malaysia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2014

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Liliana Burlacu, a efectuat, în perioada 26-27 august 2014, o vizită oficială în Malaysia. Cu această ocazie a avut o serie de întrevederi cu ministrul de externe, procurorul general, consulii onorifici ai României în Malaysia și membri ai comunității românești din această țară. 

În cadrul întrevederii cu Dato  ‘Sri Anifah Hj. Aman, ministrul afacerilor externe al Malaysiei, a fost trecută în revistă agenda bilaterală.  Cele două părți au fost de acord asupra necesității impulsionării dialogului politic, prin contacte semnificative la nivel înalt, complementat de stimularea schimburilor economice și intensificarea colaborării în diverse domenii de interes reciproc: educație, cultură, turism, sport și tineret.  A fost remarcată buna colaborare în plan internațional, precum și dorința României și Malaysiei de a contribui prin proiecte concrete la dezvoltarea dialogului dintre Europa și Asia, mai ales în anul 2015 în care Malaysia va exercita președinția ASEAN. A fost exprimată disponibilitatea ambelor părți pentru completarea cadrului juridic bilateral necesar pentru protejarea reciprocă a intereselor celor două state și crearea condițiilor pentru dezvoltarea în continuare a relației bilaterale.

În discuția cu Tan Sri Abdul Gani Patail, procuror general al Malaysiei, a fost discutat stadiul negocierilor unor acorduri juridice bilaterale (de extrădare, de transfer a persoanelor condamnate, pentru acordare de asistență juridică în cazuri penale) în perspectiva finalizării acestora cât mai curând posibil.

În ambele întâlniri cu oficiali malaysieni au fost continuate demersurile pentru clarificarea situației cetățenilor români arestați în Malaysia sub acuzația de trafic de droguri, infracțiune care poate atrage condamnarea la pedeapsa capitală conform legislației acestei țări.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice