Invitaţi de onoare

Catherine Ashton

Din noiembrie 2009, Catherine Ashton deţine funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene (ÎR/VP).
Aceasta poziţie, creată în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, vizează coordonarea politicii externe și de securitate comună a UE.
Înaltul Reprezentant / vicepreședintele Comisiei este susţinut în activitatea sa de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), constituit la 1 ianuarie 2011.
Înainte de poziţia ei actuală, Catherine Ashton a fost membru al Comisiei responsabil pentru comerț.
În 1999 a devenit membru pe viaţă al Camerei Lorzilor (life peer) din partea Partidul Laburist, în semn de recunoaştere a activităţii sale în favoarea acţiunilor sociale. În iunie 2001, a fost numită în funcţia de Subsecretar de stat parlamentar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Competenţelor. În 2002, devine responsabilă cu iniţiativa „Sure Start”, în cadrul aceluiaşi minister.
În septembrie 2004, Catherine Ashton a fost numită Subsecretar de stat parlamentar în Ministerul pentru afaceri constituţionale. În 2005, a fost declarată „Minister of the Year” de către publicaţia House Magazine şi „Peer of the Year” de postul Channel 4. În 2006, a câştigat premiul „Politician of the Year” în cadrul galei anuale a Premiilor Stonewall. În iunie 2007, a fost numită lider în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, devenind membru al cabinetului în guvernul laburist.
Catherine Ashton s-a născut în Lancashire la 20 martie 1956. 
    
Sursa: www.mfa.gov.md

Natalia Gherman

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, activează în serviciul diplomatic al Republicii Moldova din anul 1991. A deţinut mai multe funcţii în aparatul central şi misiunile diplomatice ale ţării. Între 2002-2006 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria şi Reprezentant Permanent pe lângă OSCE şi alte organizaţii internaţionale cu sediul la Viena. Din 2006 până în 2009 a condus misiunea diplomatică a Republicii Moldova în Suedia, fiind totodată acreditată prin cumul în Norvegia şi Finlanda. În anul 2009 i s-a oferit funcţia de viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar din mai 2013 a preluat portofoliul Ministerului Afacerilor Externe. A studiat la Universitatea de Stat din Republica Moldova şi a terminat un master în domeniul Securităţii la King’s College, Londra. Vorbeşte cursiv limbile engleză, germană şi rusă. Este căsătorită şi are un copil.

 

    
Sursa: www.mfa.gov.md

Maia Panjikidze

Absolventă a Universităţii Friederich Schiller din Germania  şi a Universitataţii de Stat Javakhishvili din Tbilisi, Dr. Maia Panjikidze a urmat studii postuniversitare la Academia de Ştiinţe a Georgiei. A avut o carieră academică bogată, fiind lector începând cu anul 1988, devenind ulterior profesor universitar la Universitatea Tavartkiladze, în anii 2010 şi 2011. Maia Pandjikidze deţine titlul dedoctor în filologie.
Maia Panjikidze este un diplomat şi politician georgian, anterior profesor de limba germană, debutând în cariera sa diplomatică în anul 1994. Înainte de face parte din politica naţională, Dr. Panjikidze s-a dovedit a fi membru activ al “Visului Georgian”, coaliţie politică ce a format noua guvernare a Georgiei, urmată de victoria obţinută la alegerile parlamentare de la 1 octombrie 2012. Ulterior a fost numită Ministru  al Afacerilor Externe în cabinetul lui Bidzina Ivanishvili la 25 octombrie 2012.
A fost ambasadorul  Extraordinar şi Plenipotenţiar al Georgiei  în Republica Federală Germania din anul 2004 până în 2007, iar mai apoi în Olanda în perioada 2007-2010.
Vorbeşte fluent  germană, engleză, rusă şi olandeză.  Este căsătorită şi are doi copii.