Centrul de presă

Reuniunea inaugurală a Comitetului Consultativ al mediului de afaceri pentru sprijinirea participării României la Expo Milano 2015

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.07.2014

La data de 10 iulie 2014 a avut loc, la sediul MAE, reuniunea inaugurală a Comitetului Consultativ al mediului de afaceri pentru sprijinirea participării României la Expo Milano 2015.

Iniţiativei Ministerului Afacerilor Externe au răspuns un număr de peste 50 de companii cu un rol activ pe piaţa internă şi internaţională, care pot sprijini parcurgerea etapelor viitoare ale organizării şi participării României la Expo Milano 2015, în calitate de parteneri, prin expertiză, susţinerea ideatică şi materială.

În cadrul reuniunii au susţinut intervenţii reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai camerelor de comerţ şi industrie române şi italiene, precum şi unor importanţi operatori economici, care au subliniat importanţa dialogului continuu cu mediul de afaceri, ca premisă esenţială a asigurării unei reprezentări  de succes a intereselor economice şi comerciale ale operatorilor economici din România, pe durata expoziţiei mondiale.


Informaţii suplimentare

În perioada 1 mai – 31 octombrie 2015 se va desfăşura expoziţia mondială Expo Milano 2015, la care România participă cu un pavilion naţional construit, cadrul juridic al participării fiind stabilit prin HG nr. 115/2011, cu modificările ulterioare.

România şi-a anunţat oficial participarea la Expo Milano 2015 încă din anul 2011, fiind al cincilea stat din cei 147 de participanţi care s-au înregistrat formal şi prima ţară din Uniunea Europeană.

Manifestarea expoziţională va reprezenta, pe durata celor 6 luni de desfăşurare, un loc unic de întâlnire între participanţii oficiali şi cei peste 20 de milioane de vizitatori aşteptaţi, care vor descoperi şi experimenta prezentări dedicate atât tradiţiei, cât şi creativităţii şi inovaţiei din diferite domenii, în corelare cu tema generală „Hrănirea Planetei, Energie pentru Viaţă”. 

Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator al procesului de pregătire şi participare a României la Expo Milano 2015, a derulat în perioada 4 februarie – 11 martie a.c. „Competiţia de Idei” pentru selectarea soluţiei conceptuale integrate a pavilionului naţional, ce cuprinde ideea arhitecturală, tema de expunere şi elementele de identitate vizuală, concurs public finanţat din fonduri private, asigurate de Banca Italo Romena şi Pirelli România.

Proiectul câştigător, cu tema „În armonie cu natura/ Living with Nature”, ilustrează priorităţi naţionale precum agricultura sustenabilă, biodiversitatea, competitivitatea, excelenţa şi cercetarea ştiinţifică, dar subliniază şi unicitatea culturală şi bogăţia tradiţiilor naţionale, pornind de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrată în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovative şi promovarea unor modele alimentare sănătoase, bazate pe produse agricole bio.

Participarea României la Expo Milano 2015 va contribui la întărirea cooperării bilaterale cu Italia, în contextul Parteneriatului Strategic Consolidat, prin organizarea de ample acţiuni de diplomaţie publică şi economică pe durata celor şase luni de desfăşurare a expoziției mondiale.