Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Carmen Burlacu la cel de-al treilea seminar din cadrul cooperării ASEM

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.06.2014

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, a deschis astăzi, 2 iunie 2014, lucrările celui de-al treilea seminar din cadrul cooperării Europa-Asia (Asia-Europe Meeting/ASEM) cu titlul „Water Management – Fostering Prosperity and Stability Through (Inter)Regional Cooperation”, care se desfăşoară în perioada 2-3 iunie 2014 la Tulcea.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat a subliniat rolul activ pe care ţara noastră îl are atât în cadrul demersurilor Uniunii Europene de promovare a unei diplomații a apei, ca urmare a expertizei dobândite în cadrul strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cât şi în formatul informal al dialogului dintre Europa şi Asia.

În context, secretarul de stat Carmen Burlacu a accentuat faptul ca apa reprezintă o reală provocare strategică la nivel global, în condițiile în care este direct legată de domenii precum securitatea alimentară, dezvoltarea economică şi socială, securitatea energetică etc. În plus, resursele limitate de apă, inundațiile sau seceta provocate de schimbările climatice sunt motive întemeiate de îngrijorare şi necesită o abordare concertată.   

În deschiderea seminarului au mai avut intervenții ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, ministrul vietnamez al resurselor naturale şi al mediului, Nguyen Minh Quang, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, secretarul de stat din cadrul Ministerului laoţian al Afacerilor Externe, Bounkeut Sangsomsak, subsecretarul de stat din Ministerului ungar al Afacerilor Externe, Peter Wintermantel, precum şi doamna ambasador Nguyen Nguyet Nga, reprezentant al Vietnamului.

Pe parcursul celor două zile discuțiile în cadrul celor patru sesiuni de lucru se vor concentra pe modalitatea în care cooperarea în jurul resurselor de apă contribuie la stimularea progresului în domenii precum (inter)conectivitatea, energia, managementul apei şi controlul inundaţiilor, securitatea alimentară şi schimburile inter-umane, cu obiectivul de a  împărtăşi experienţele şi bunele practici în acest domeniu cu statele din Asia, în special cele din bazinul fluviului Mekong.

 

Informaţii suplimentare:

Similarităţile dintre Dunăre şi fluviul Mekong şi posibilitatea de a împărtăşi experienţa şi bunele practici în domenii care privesc gestionarea resurselor de apă şi conservarea mediului au condus la cristalizarea iniţiativei Dunăre-Mekong în dialogul inter-regional ASEM, o serie de seminarii desfășurate alternativ în Europa şi Asia. Astfel, în 2012 a avut loc primul seminar la Budapesta, Ungaria, iar al doilea la Can Tho, Vietnam, în 2013.

La ediţia din 2014, alături de România principalii susținători ai seminarului sunt Austria, Bulgaria, China, Slovacia, Laos, Thailanda, Ungaria, Vietnam şi Uniunea Europeană.