Centrul de presă

Consultări bilaterale româno-kazahstaneze la nivel de secretar de stat în MAE român/adjunct al ministrului kazahstanez de externe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.04.2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 22 aprilie 2014, consultări politice cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Alexei Volkov.

Este a doua rundă de consultări politice bilaterale româno-kazahstaneze, la acest nivel, după runda de la Astana, din 11 februarie 2013. Ambii oficiali au apreciat ca excelent dialogul politic bilateral.

În cadrul discuţiilor a fost abordat calendarul contactelor politice bilaterale din perioada următoare, aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, dar şi căile de extindere şi aprofundare a ansamblului relaţiilor de parteneriat dintre România şi Kazahstan.

Consultările au ocazionat un schimb util de opinii în ceea ce priveşte securitatea energetică la nivel regional şi european. În context, demnitarul român a subliniat importanţa organizării, la Bucureşti, a următoarei sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, ca instrument relevant pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic şi energetic. De asemenea, secretarul de stat român a menţionat interesul şi potenţialul firmelor româneşti de a dezvolta proiecte concrete de cooperare economică în Kazahstan.

Secretarul de stat român şi omologul din Kazahstan au subliniat faptul că soluţionarea diferendului dintre Rompetrol SA şi statul român a deschis calea dezvoltării unor importante proiecte de investiţii ale companiei kazahstaneze în România.

Consultările au reconfirmat perspectivele de dezvoltare a cooperării sectoriale în domeniul transporturilor, inclusiv prin conectarea porturilor de la Marea Caspică ale Kazahstanului, mai ales a portului Aktau, cu portul Constanţa, contribuind la concretizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, urmând ca acestea să fie detaliate cu ocazia contactelor şi consultărilor la nivelul autorităţilor relevante din cele două ţări.

Cei doi oficiali au discutat şi perspectivele de consolidare a cadrului juridic bilateral, a cooperării în domeniul cultural şi educaţional, fiind salutată deschiderea, la 24 ianuarie 2014, a Lectoratului de Limbă Română în cadrul Universităţii de Stat din Karaganda, regiune unde există o comunitate importantă de aproape 4.000 de români.

Cei doi demnitari au abordat şi colaborarea dintre România şi Kazahstan în cadrul organismelor internaţionale şi au evidenţiat nivelul bun al cooperării în cadrul ONU. Discuţiile au atins şi problematica internaţională şi regională, cu accent pe importanţa consolidării securităţii şi stabilităţii în Asia Centrală, dar şi Afganistan sau dosarul nuclear iranian. De asemenea, situaţia din Ucraina a fost discutată în detaliu de către cei doi oficiali. La finalul întrevederii, s-a convenit continuarea consultărilor la acest nivel.


Informaţii suplimentare:

Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică. În anul 2013, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu  Kazahstanul a fost de  2.432,86  milioane dolari SUA. Un potenţial semnificativ de cooperare este oferit de valorificarea, pe piaţa kazahă, a experienţei companiilor româneşti în domenii de activitate ce vizează: producţia de echipamente de foraj şi extracţie petrolieră, echipamente IT, dezvoltarea comunicaţiilor, producţia de energie electrică, securizarea frontierelor etc.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice