Centrul de presă

Participarea secretatului de stat pentru afaceri globale Doru Costea la reuniunea ministerială UE-ASEAN

Data: 
26.05.2010

Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a condus delegaţia României la cea de-a 18-a reuniune ministerială UE - ASEAN (Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice), care a avut loc la Madrid, la 26 mai 2010. 

În intervenţiile sale şeful delegaţiei române a abordat subiectele situaţiei din Afganistan şi Pakistan şi al securităţii energetice, evidenţiind contribuţia României la eforturile internaţionale în direcţia consolidării securităţii şi stabilităţii în regiune, precum şi profilul energetic al României şi priorităţile în domeniu, inclusiv diversificarea mix-ului energetic.

Reuniunea ministerială UE-ASEAN, desfăşurată în contextul marcării a 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Cooperare dintre UE şi ASEAN, a prilejuit un schimb util de opinii privind relaţiile bi-regionale UE-ASEAN. Discuţiile s-au concentrat asupra eforturilor comune ale statelor membre UE şi ASEAN în soluţionarea unor provocări globale, precum: criza economică şi financiară, schimbările climatice, securitatea energetică şi alimentară, combaterea terorismului şi a proliferării armelor de distrugere în masă, consolidarea dialogului între culturi şi civilizaţii. Miniştrii au abordat, de asemenea, teme de actualitate în plan regional şi internaţional.

În marja reuniunii, secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a avut o întâlnire bilaterală cu secretarul general pentru afaceri externe din MAE austriac, Johannes Kyrle, prilej cu care au fost discutate subiecte de interes pe agenda româno-austriacă, cum ar fi Procesul de cooperare dunăreană şi evoluţii recente în Europa de Sud-Est.


Informaţii suplimentare

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este exercitată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus de un Secretar General (Surin Pitsuwan, din ianuarie 2008), cu statut de ministru. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, sunt parte la ASEM (Asia-Europe Meeting). Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare.