Achiziţii publice sau concursuri

Regulament pentru desfăşurarea „Competiţiei de idei” organizată pentru participarea României la Expoziţia Mondială 2015 „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă” Milano, Italia


Organizatorul : Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Proiecte Expoziţii Mondiale.

Adresa : Str. Ermil Pangrati nr. 20, sector 1, Bucureşti.

Contact : E-mail: upem@mae.ro, fax: (004) 0374.463.083

Cadrul legal: HG nr. 115/2011 pentru aprobarea participării României la Expoziţia Mondială 2015 „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă” Milano, Italia, cu modificările ulterioare.

Informaţii generale: Expoziţia mondială se va desfăşura în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015, cu participarea a peste 140 de ţări şi organizaţii internaţionale şi va avea un număr estimat de peste 20 de milioane de vizitatori.

Pentru construirea pavilionului, România are la dispoziţie un spaţiu cu o suprafaţă de 887 mp., indicativ S30, situat în zona centrală a expoziţiei.

Scopul „Competiţiei de idei” este acela de a iniţia un dialog, deschis tuturor propunerilor şi soluţiilor integrate pentru pavilionul naţional, atât prin intermediul ideii arhitecturale cât şi al temei de expunere şi denumirii pavilionului naţional, bazate pe originalitate, creativitate şi sustenabilitate.

În acest context dorim o transpunere cât mai fidelă a realizărilor şi realităţilor ce definesc unicitatea societăţii româneşti în evoluţia sa istorică şi socială, dar şi potenţialul deosebit,  natural şi uman al României, în corelaţie cu tema generală a expoziţiei mondiale şi în contextul legăturilor istorice şi al relaţiilor de parteneriat strategic dintre România şi Italia.

„Competiţia de idei” este deschisă pentru propuneri ce vor conţine în mod obligatoriu:

 • ideea arhitecturală pentru construirea pavilionului (design exterior şi interior) şi amenajarea peisagistică aferentă lotului alocat României, indicativ S30;
 • tema de expunere care detaliază conţinutul conceptual al pavilionului, dezvoltată în jurul uneia dintre cele 7 sub-teme principale ale expoziţiei mondiale:
  • ştiinţă şi tehnologie pentru siguranţă, securitate şi calitate alimentară;
  • ştiinţă şi tehnologie pentru agricultură şi biodiversitate;
  • inovaţie în lanţul agro-alimentar de furnizare;
  • educaţie alimentară;
  • hrană pentru un stil de viaţă mai bun;
  • hrana şi cultura;
  • cooperare şi dezvoltare în domeniul alimentar. 
 • denumirea pavilionului naţional, precum şi propuneri de logo, mascotă şi alte elemente de identitate vizuală.

Premiile din cadrul competiţiei, respectiv premiul câştigătorului, în valoare de 13.000 euro şi două menţiuni speciale ale juriului, în valoare de 1000 euro fiecare, vor fi acordate direct câştigătorilor de către Banca Italo Romena şi Pirelli România (valoarea premiilor include TVA).

Toate propunerile remunerate intră în proprietatea MAE, putând fi folosite sau modificate după necesităţi.