EXPO Milano 2015

Expoziţiile universale după 1989


Sevilia 1992 „The Age of Discovery” - Spania

Expoziţia universală s-a desfăşurat pe un areal de 215 ha, având alocat un buget de cca. 121,6 mld. pesetas. S-au înregistrat 112 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale), iar expoziţia a fost vizitată de 41,8 milioane de vizitatori.

În perioada anilor 90 BIE a reuşit să impună regulamente pentru situaţiile post-expoziţie, referitor la impactul asupra peisajului urban al oraşului gazda. Arealul expoziţiei 92 Sevilia este primul exemplu de succes al acestei abordări: organizatorii au investit într-un areal neconstruit, în proximitatea oraşului. După închiderea expoziţiei, zona a fost transformată într-un parc ştiinţific şi tehnologic, la 12 ani de la închiderea expoziţiei acesta fiind cel mai important centru de cercetare spaniol. Din 1986 până în 1991 GDP pentru Andaluzia a crescut cu 5% pe an, superior indicelui de creştere al economiei spaniole pentru această perioadă. Pentru prima dată contribuţia zonei în economia spaniolă a crescut, de la 13,2% la 14,2 %. Pe perioada expoziţiei au lucrat în cadrul site-ului 14.024 de persoane, iar în zonă au fost create 64.640 noi locuri de muncă. Infrastructura zonei a fost în întregime refăcută, inclusiv infrastructura IT, permiţând economiei din zonă să crească mai mult decât media ţării în respectiva decadă.

Spania a găzduit JO de vară în 1992, la Barcelona.

Participarea României a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Culturii, Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, Ministerului Comerţului şi Turismului, Academiei Române, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Uniunii Arhitecţilor, Camerei de Comerţ şi Industrie etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către ARTEXPO (Oficiul naţional pentru Documentare şi Expoziţii în Artă), având la dispoziţie un buget de 260 milioane lei (echivalent a circa 650.000 Euro) şi 390.000 dolari. Preşedintele Ion Iliescu a efectuat în 1992 o vizită oficială în Spania, fiind primit de regele Juan Carlos şi de regina Sofia şi vizitând pavilionul românesc de la Expoziţia Universală de la Sevilla. La întoarcere, preşedintele a vizitat Vaticanul şi s-a intilnit cu Papa Ioan Paul al doilea, cu aceasta ocazie, România reluând relaţiile diplomatice cu Vaticanul, întrerupte în 1948.

 

Hanovra 2000 „Humankind, Nature, Technology” - Germania

Expoziţia universală s-a desfăşurat pe un areal de 160 ha, având alocat un buget de cca. 10,2 mld. mărci germane. S-au înregistrat 155 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 18 milioane de vizitatori.

Infrastructura expoziţiei a fost clădită plecând de la dotările şi amplasamentul Târgului Hanovra şi au cuprins reamenajarea din punct de vedere funcţional şi ecologic (sub deviza dezvoltării sustenabile) a site-ului expoziţional, incluzând: reamenajarea şi modernizarea Târgului Hanovra, dezvoltarea unui parc industrial „Expo Park Hanovra”, construcţia unui sistem de transport uşor de suprafaţă, construirea unor atracţii turistice „Adventure Zoo”, „Tropical rain forest House”. Pe perioada pregătirilor şi a funcţionării expoziţiei cca. 40.000 persoane/an au fost angajate direct pentru activitatea legată de EXPO 2000 HANOVRA.

Participarea României a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Industriei şi Comerţului, Ministerului Cercetării şi Tehnologiei, Ministerului de Externe (membri cu drept de veto), Ministerului Culturii, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, Academia Română, Camera de Comerţ şi Industrie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Industriei şi Comerţului, având la dispoziţie un buget de 150 miliarde lei (echivalent cca. 7 milioane EURO). Comisar general pentru această expoziţie a fost numit Sorin Fodoreanu, iar arhitectura pavilionului a fost realizată de arhitectul Doru Comşa. Pavilionul României a fost vizitat de un număr de cca. 3 milioane vizitatori.

 

Aichi 2005 „Nature’s Wisdom” - Japonia

Expoziţia universală s-a desfăşurat pe un areal de 173 ha. S-au înregistrat 125 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 22 milioane de vizitatori.

Site-ul expoziţiei a cuprins amenajări importante: grupurile de pavilioane, Global House, pasajul pietonal înconjurător, EXPO Dome şi EXPO Hall (facilitaţi expoziţionale culturale), linia de transport magnetica (Maglev), structurile administrative etc., fiind, în final, redat scopului iniţial, acela de Parc al Tineretului.  

Participarea României a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului etc.

Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe, având la dispoziţie un buget de 299 miliarde lei (echivalent cca. 8 milioane EURO). Comisar general pentru această expoziţie a fost numit Ferdinand Nagy iar arhitectura pavilionului a fost realizată de arh. Dorin Ştefan. Pavilionul României a fost vizitat de un număr de cca. 2 milioane vizitatori. Preşedintele Traian Băsescu a vizitat Pavilionul României, cu ocazia vizitei oficiale desfăşurate în Japonia în iunie 2005.

 

Shanghai 2010  „Better City Better Life” - China

Desfăşurată pe o suprafaţă de 5,28 km2, în cele 184 de zile, EXPO Shanghai 2010 a înregistrat un număr record de vizitatori de 73 de milioane. Pentru această expoziţie universală China a alocat un buget estimat de 29 miliarde CNY(RMB), cca. 3,5 miliarde USD. La EXPO Shanghai 2010 au participat 246 de ţări şi organizaţii internaţionale.

Noutatea EXPO 2010 a constat în oportunitatea construirii pavilioanelor cu un concept arhitectural propriu. Ţara noastră a fost prezentă la această expoziţie universală cu un pavilion naţional construit,” Greenopolis”, soluţia arhitecturală aparţinând arhitectului Andreea Rotaru.

În 6 luni de participare “Greenopolis” - pavilionul României a fost vizitat de un număr de 5.473.000 de vizitatori.

Participarea României  la EXPO 2010 Shanghai a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Economiei şi Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerului Mediului, comisar general pentru această expoziţie fiind numit  Ferdinand Nagy.

Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe, având la dispoziţie un buget de 27 milioane Lei.