Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat Radu Podgorean a ambasadorului agreat al Republicii Populare Bangladesh în România, M. Shahidul Islam, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.01.2014

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, l-a primit în audienţă astăzi, 14 ianuarie 2014, pe ambasadorul agreat al Republicii Populare Bangladesh în România, M. Shahidul Islam, rezident la Paris, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Secretarul de stat Radu Podgorean l-a asigurat pe oficialul bangladeshian de întregul sprijin al autorităţilor române pentru demersurile sale de dezvoltare a cooperării dintre România şi Republica Populară Bangladesh.

În cadrul întrevederii a fost evocată marcarea, la 29 iunie 2012, a 40 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două state, subliniindu-se potenţialul semnificativ de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, cu precădere în domeniul economic şi al educaţiei. Cei doi oficiali au efectuat un schimb de vederi cu privire la perspectivele relaţiilor bilaterale româno-bangladeshiene, în ceea ce priveşte dialogul politic, precum şi dimensiunea comercial-investiţională, cu accent pe necesitatea identificării de noi sectoare de cooperare.

A avut loc un schimb de vederi cu privire la recentele alegeri parlamentare din Bangladesh. Transmiţând totodată poziţia Uniunii Europene, partea română a luat notă de rezultatele preliminare şi rapoartele privind prezenţa redusă la vot şi a exprimat regretul că nu au fost îndeplinite condiţii favorabile pentru organizarea unor alegeri transparente, inclusive şi credibile. A fost solicitat ferm ca toate părţile să se abţină de la violenţe şi să se angajeze într-un dialog real, convenind o cale reciproc acceptabilă pentru întărirea mecanismelor procesului democratic, în interesul cetăţenilor statului.

Ambasadorul M. Shahidul Islam a luat notă de mesajul politic al Uniunii Europene, fiind de acord că toate părţile au avut partea lor de responsabilitate pentru maniera în care s-a derulat scrutinul din 5 ianuarie 2014, acesta fiind însă legal şi constituţional. Domnia sa a reconfirmat interesul ţării sale pentru continuarea dialogului politic şi a angajării economice cu Uniunea Europeană.

În cadrul audienţei au fost abordate, totodată, subiecte legate de cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, cu accent pe diferitele modalităţi de conlucrare, inclusiv din perspectiva susţinerii reciproce de candidaturi în alegerile din sistemul ONU.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice