Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, a ambasadorului agreat al Republicii Uniunea Myanmar, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.01.2014

Secretarul de stat Mihail Dobre l-a primit astăzi, 13 ianuarie 2014, pe U Tint Swai, ambasadorul agreat al Republicii Uniunea Myanmar cu reşedinţa la Roma, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Secretarul de stat a exprimat voinţa părţii române de relansare a dialogului politic dintre România şi Myanmar, amintind faptul că acreditarea lui U Tint Swai ca ambasador reprezintă un pas important în relaţiile bilaterale după demararea procesului de deschidere şi democratizare început de autorităţile din Myanmar. A încurajat conducerea de la Naypyidaw să continue pe calea reformelor și a amintit susținerea Uniunii Europene pentru aprofundarea acestui proces.

Cei doi oficiali au subliniat potenţialul semnificativ de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile, cu precădere în cel economico-comercial, și au pus accentul pe câteva domenii apte să asigure dezvoltarea relaţiilor în viitor, atât în cadru bilateral cât şi în cel multilateral. Astfel, au fost identificate domenii în care există potențial pentru derularea unor proiecte concrete de cooperare - agricultură, energie, resurse minerale, sănătate, turism, educaţie şi cultură – și s-au pronunțat pentru utilizarea complementarității economiilor celor două țări.

În cadrul audienței, a fost abordată și problema cooperării dintre cele două state în plan regional și multilateral. A fost exprimat interesul pentru consolidarea cooperării dintre UE și ASEAN (Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice), partea română urând succes în exercitarea de către Myanmar în 2014 a preşedinţiei ASEAN – poziție deținută de acest stat pentru prima dată de la aderarea la Asociaţie. În ceea ce privește cooperarea în cadrul ONU, a fost reliefată susținerea de către ambele state a îndeplinirii obiectivelor principale ale organizației privind menținerea păcii și securității internaționale și a fost explorată susţinerea reciprocă a candidaturilor în alegerile pentru organele și instituțiile forului mondial.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice