Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Doru Costea cu secretarul general al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud Est

Data: 
11.03.2010

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a avut, la 10 martie 2010, la Jakarta, o întrevedere cu dr. Surin Pitsuwan, secretar general al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

În cadrul convorbirii care a avut loc cu acest prilej au fost abordate aspecte privind relaţiile dintre România şi ASEAN, inclusiv continuarea consultărilor bilaterale, precum şi teme de interes comun ale agendei internaţionale şi regionale, printre care şi evoluţia şi perspectivele de integrare a statelor membre ale Asociaţiei până în anul 2015, în contextul tentativelor de constituire a unei noi arhitecturi politico-economice a regiunii.

De asemenea, s-a abordat stadiul relaţiilor dintre UE şi ASEAN şi s-a menţionat poziţia României de sprijinire a dezvoltării acestora.

Cu acest prilej a fost reiterată invitaţia adresată de ministrul român de externe, secretarului general al ASEAN, de a efectua o vizită la Bucureşti în cursul acestui an. 


Informaţii suplimentare  

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este exercitată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus de un Secretar General (dr. Surin Pitsuwan, din ianuarie 2008), cu statut de ministru.