Centrul de presă

Turneul secretarului de stat pentru afaceri globale Doru Costea în Asia de Sud-Est

Data: 
06.03.2010

Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea va efectua, în perioada 7 – 12 martie 2010, un turneu în Asia de Sud-Est, în vederea realizării de noi runde de consultări politico-diplomatice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe între România şi Regatul Thailandei, respectiv Republica Indonezia şi Malaysia

Demnitarul român va fi primit, la 8 martie 2010, de Kasit Piromya, ministrul thailandez al afacerilor externe şi va avea convorbiri cu Panich Vikitsreth, vice ministrul thailandez al afacerilor externe.

În Republica Indonezia secretarul de stat Doru Costea va avea, la 9 martie 2010, consultări politice bilaterale cu omologul din MAE indonezian, ambasador Retno L.P. Marsudi, şi o întâlnire de lucru, la 10 martie 2010, cu Dr. Surin Pitsuwan, Secretar General al ASEAN, organizaţie a ţărilor din Asia de Sud-Est, care are sediul la Jakarta.

Totodată, secretarul de stat român va susţine o prelegere la Centrul Habibie din Jakarta, având ca temă „Sfidările regionale şi globale după aderarea României la Uniunea Europeană şi în era post-Lisabona. Percepţia României asupra problemelor de politică externă.” 

În Malaysia, demnitarul român va avea, la 11 martie 2010, o întrevedere cu secretarul general Tan Sri Rastam Mohd. Isa, precum şi convorbiri cu Dato Mohamed Radzi Abdurahman, secretar general adjunct în Ministerul malaysian al Afacerilor Externe.

Programul vizitei cuprinde, de asemenea, o întrevedere cu Dato’ Saifuddin bin Abdullah, ministru adjunct în Ministerul Învăţământului Superior din Malaysia.

Demnitarul român va susţine, la 11 martie 2010, o prezentare la “Institute of Strategic and International Studies (ISIS)”, având ca temă „Experienţa României privind integrarea în UE, problemele şi dificultăţile întâmpinate, beneficiile, precum şi costurile antrenate.”  

Consultările organizate în Regatul Thailandei, Republica Indonezia şi Malaysia, precum şi întrevederile prilejuite de turneul secretarului de stat în regiune vizează amplificarea, de o manieră substanţială, a relaţiilor bilaterale cu aceste ţări asiatice şi vor reprezenta un bun prilej pentru trecerea în revistă a aspectelor de interes regional şi internaţional, precum şi pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare, cu accent în domeniul economic.