Centrul de presă

Întâlnirea secretarului de stat Mihail Dobre cu reprezentantul personal pentru Francofonie al preşedintelui Republicii Senegal

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.11.2013

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, a avut la Bucureşti, în cursul zilei de 11 noiembrie, o întâlnire cu reprezentantul personal pentru Francofonie al preşedintelui Republicii Senegal, Penda Mbow, şi cu El Hadj Hamidou Kassé, preşedintele Consiliului ştiinţific de organizare a Sommet-ului Francofoniei de la Dakar.

Vizita la Bucureşti a delegaţiei senegaleze are loc în contextul pregătirilor pentru organizarea celui de-al XV-lea Sommet al Francofoniei care va avea loc, în 2014, la Dakar, şi a recentei preluării de către Senegal a preşedinţiei în exerciţiu a Francofoniei.

Secretarul de stat Mihail Dobre a subliniat angajamentul României pentru promovarea valorilor şi obiectivelor Francofoniei în plan naţional şi internaţional, a menţionat iniţiativele româneşti dedicate consolidării “polului francofon” în Europa Centrală şi de Est (ECE) şi a exprimat disponibilitatea părţii române de a sprijini pregătirile pentru Sommet-ul de la Dakar şi de a se implica în susţinerea tematicii centrale propuse pentru viitoarea conferinţă de nivel înalt - „Rolul femeilor şi tineretului în serviciul păcii şi dezvoltării, în spaţiul francofon”.

În cadrul discuţiilor, demnitarul român a evidenţiat interesul ţării noastre faţă de  relansarea dialogului politic şi pentru intensificarea cooperării economice, culturale şi universitare cu Senegalul, care reprezintă un model de stabilitate democratică în Africa de Vest.

Delegaţia senegaleză a apreciat rolul asumat de România în cadrul OIF, în calitate de stat-far al Francofoniei pentru Europa centrală şi de Est şi a evocat cu apreciere Programul românesc de burse doctorale şi de cercetare post-doctorală Eugen Ionescu, desfăşurat în limba franceză, de care au beneficiat şi bursieri senegalezi. A fost, totodată, reconfirmată dorinţa de a întări şi amplifica relaţiile bilaterale, îndeosebi în domeniile politic şi economic, şi de a apela la sprijinul României pentru larga difuzare a valorilor francofone în spaţiul ECE.  

 

Informaţii suplimentare:

Sommet-ul Francofoniei - Conferinţa şefilor de stat şi de guvern a ţărilor ce au în comun limba franceză – este instanţa de nivel înalt a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care definişte orientările Francofoniei, adoptă principalele decizii   necesare bunei funcţionări a organizaţiei, şi asigură extinderea OIF cu noi membri şi observatori, precum şi alegerea Secretarului General;

Al XIV-lea Sommet al Francofoniei a avut loc în 2012, la Kinshasa, în R.D. Congo, iar în noiembrie 2014, se vor desfăşura lucrările celui de-al XV-lea Sommet, la Dakar, în Republica Senegal.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice