Centrul de presă

Reuniune de lucru a ministrului Afacerilor Externe cu şefii de misiuni diplomatice ale unor state din Asia

Data: 
12.02.2010

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a oferit un dejun de lucru, la 12 februarie 2010, unui grup de ambasadori asiatici acreditaţi la Bucureşti. Şeful diplomaţiei române a evocat capitalul de simpatie de care se bucură România în Asia, datorat unei tradiţii îndelungate şi solide a prezenţei sale în această regiune, subliniind că relaţiile cu Asia figurează într-un capitol important al politicii externe române din afara spaţiului euro-atlantic.

În acest context, demnitarul român a transmis şefilor de misiune asiatici interesul autorităţilor române de a identifica un set de priorităţi strategice reciproc avantajoase, care să se reflecte cu precădere în sporirea prezenţei investitorilor asiatici de anvergură atât în zona IMM, cât şi în mari proiecte de infrastructură.

Au fost abordate şi aspecte referitoare la problematica regională, în special progresele substanţiale înregistrate de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în implementarea Cartei ASEAN (intrată în vigoare la 15 decembrie 2008), cu rol deosebit de important în facilitarea obiectivului de integrare celor zece naţiuni componente ale organizaţiei.

Demnitarul român a reliefat rolul semnificativ pe care îl are în promovarea cooperării bi-regionale procesul informal de dialog Asia-Europe Meeting (ASEM), la care participă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi 16 ţări asiatice. Pentru România, participarea la acest proces bi-regional reprezintă un nou instrument de consolidare a dialogului politic bilateral cu statele din regiune, din perspectiva noilor oportunităţi care derivă din statutul său de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă principalele priorităţi de politică externă ale României, cu accent pe cele mai recente evoluţii ale relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova, situaţia din Balcanii de Vest, aspecte de securitate regională din perspectiva participării României la sistemul de apărare antirachetă, situaţia din Afganistan şi Irak, Sinergia Mării Negre.

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu ambasadori ai ţărilor asiatice se înscrie în practica întâlnirilor şefului diplomaţiei române cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, în scopul promovării obiectivelor României în contextul apartenenţei sale la spaţiul euro-atlantic.