Interviuri

Intervenția ministrului Titus Corlăţean pentru agenția de presă Agerpres, în marja participării la sesiunea AG ONU

Vorbitor: 
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe
Data: 
27.09.2013
Autor: 
AGERPRES

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a avut vineri o întrevedere cu omologul francez, Laurent Fabius, tema aderării la Schengen fiind unul dintre subiectele abordate, cei doi oficiali convenind cu privire la oportunitatea realizării, cât mai rapid posibil, a unei întâlniri între miniștrii de interne ai celor două țări.

De asemenea, Corlățean a precizat vineri, pentru AGERPRES, că există confirmarea Guvernului francez că de la 1 ianuarie 2014 dreptul la liberă circulație și la muncă al românilor va fi respectat inclusiv în Franța.

"Vă pot confirma că puțin mai devreme am terminat o întâlnire bilaterală cu ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius. (...) Și bineînțeles, unul dintre subiectele extrem de importante pe care le-am abordat a fost această temă relansată de discursul politic intern de la Paris privind rolul și respectiv aderarea României la spațiul Schengen. A fost o discuție deschisă și corectă aș spune, din acest punct de vedere, cu o înțelegere comună de ambele părți că este necesar să privim această tematică—care are anumite sensibilități în ordinea juridică, politică, în dezbaterea publică internă în Franța—, cea a romilor, respectiv libera circulație și spațiul Schengen. Dar, trebuie să privim aceste teme într-o imagine mult mai largă, cea care este dată de o relație româno-franceză care se fundamentează pe o lungă istorie comună, politică, culturală, pe un Parteneriat Strategic extrem de solid care include componente politice, strategice, economice și culturale", a declarat șeful diplomației române, care se află la New York, pentru a participa la dezbaterile de politică generală ale celei de-a 68-a sesiuni a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite—AG ONU.

Potrivit ministrului român, cele două țări pot vorbi despre o relație mult mai complexă, pozitivă și mai importantă decât "această chestiune punctuală a modului în care privim spațiul Schengen și respectiv inserția socială a romilor sau eventual trimiterea în afara teritoriului francez a unor cetățeni europeni care aparent nu au reușit să se integreze".

"I-am propus domnului ministru să încercăm să facem un efort de calmare a discursului politic pe această temă. Mizele Parteneriatului Strategic româno-francez sunt mult mai importante, de la palierul politic până la cel economic, și trebuie să găsim modalitățile politice de dialog, poate mai puțin prin intermediul declarațiilor de presă, pentru a găsi acele soluții care să dea rezultate. I-am propus domnului ministru să adâncim cooperarea între serviciile judiciare, polițienești, o cooperare care există și care în realitate dă rezultate, pentru combaterea acelor elemente de infracționalitate, elemente care de altfel nu trebuie generalizate", a mai spus Corlățean.

El a subliniat că marea majoritate a comunității românești care trăiește și muncește în Franța este bine integrată și are o contribuție, inclusiv de ordin cultural, apreciată în Franța. Corlățean a reiterat că a generaliza aspectele punctuale de criminalitate, de infracționalitate, care probabil au o anumită vizibilitate, ar reprezenta o greșeală.

"Am spus foarte clar—România și-a manifestat dorința, interesul, deschiderea de a trimite prin Ministerul de Interne, un număr suplimentar de polițiști care să continue cooperarea în Franța, cu autoritățile franceze. Există deja o cooperare pe care o putem consolida la nivelul Parchetelor, dar mai există și o temă a integrării sociale care nu poate fi neglijată și nici ascunsă. Există resurse europene, nu atât de generoase cum se pretinde la Paris. Auzim mereu aceeași istorie falsă a miliardelor și miliardelor de euro pe care România le-ar lua de la Bruxelles pentru inserția socială a romilor și pe care nu le-ar folosi bine. Nu este adevărat. Noi folosim aceste resurse, care sunt mult mai limitate, și vrem să le folosim, dar pe baza unei cooperări", mai susține șeful diplomației române.

El a declarat că a punctat în discuțiile cu oficialul francez faptul că trebuie făcută o separare clară între tema aderării la Schengen, România îndeplinind deja toate criteriile obiective pentru acest lucru, și o altă temă "cu conotație politică".

Corlățean consideră că românii sunt liberi să circule așa cum se întâmplă în cazul altor cetățeni membri ai UE, iar acolo unde există infracționalitate, ea trebuie combătută de legislația și de instituțiile statului în care se petrec, dar cu privire doar la cei care încalcă legea nu și la ceilalți cetățeni.

"De altfel, de la 1 ianuarie 2014 avem confirmarea Guvernului francez că dreptul la liberă circulație și la muncă al românilor, odată ce dispare acest regim tranzitoriu, va fi respectat inclusiv în Franța. Este o confirmare importantă pe care am primit-o astăzi din partea ministrului francez al Afacerilor Externe. Altfel spus, dreptul de a adera la spațiul Schengen este un drept legitim al României, noi sperăm ca printr-o bună cooperare, printr-o moderare a tonalităților și a retoricii politice să putem să avansăm pas cu pas spre o soluție legitimă pentru România. Suntem conștienți de sensibilitatea unui anumit subiect în politica franceză, dar pe de altă parte există niște valori, niște principii și niște drepturi fundamentale stabilite în UE care trebuie respectate", a spus Corlățean.

Potrivit acestuia, în discuțiile purtate s-a considerat că este oportună realizarea, cât mai rapid posibil, a unei întâlniri între miniștrii de interne ai celor două țări.

"Cred că este bine ca miniștrii de interne din ambele țări să se întâlnească, să discute anumite aspecte ale cooperării, făcând distincția, încă o dată, între ceea ce înseamnă în mod necesar combaterea infracționalității atunci când ea se manifestă și ceea ce înseamnă politici europene, politice naționale și cooperare pentru integrare socială și pentru a găsi soluțiile cele mai adecvate, respectând dreptul legitim al României de aderare la Schengen", consideră ministrul român de Externe.

El a mărturisit că ministrul francez împărtășește oportunitatea unei întâlniri la nivelul celor doi miniștri de interne și a salutat disponibilitatea părții române de a trimite un număr suplimentar de polițiști.

"A fost (ministrul francez—n.r.) extrem de deschis la ceea ce înseamnă importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Franța, ceea ce reprezintă o miză mult mai importantă cu consecințe mult mai serioase, decât o dezbatere politică, uneori aprinsă, într-o țară sau alta, ținând cont că urmează iarăși alegeri, dar alegerile au fost, sunt și tot vor fi în permanență, nu putem amâna la nesfârșit obiectivul aderării României la Schengen, pentru că exista teme sensibile în politica internă a unui stat sau a altui stat", a adăugat șeful diplomației române.

Potrivit ministrului Corlățean, în discuțiile cu omologul francez au fost abordate și alte subiecte, precum cele legate de evoluțiile în curs pe tema siriană, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu sau Parteneriatul Estic.

 

Alte articole pe aceeaşi temă