Centrul de presă

Reuniune informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată sub egida Președinției-în-Exercițiu române a SEECP

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.09.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a găzduit vineri, 27 septembrie, la New York, prima reuniune informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată în marja AG ONU de România, în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu(PiE) a SEECP.

La reuniune au participat, în calitate de invitaţi speciali: Secretarul General al Consiliului de Cooperare Regională (RCC), Comisarul European pentru extindere şi politica de vecinătate, Secretarul General adjunct al NATO pentru afaceri politice și politica de securitate, precum și reprezentantul Kosovo, Enver Hoxhaj.

Reuniunea a avut drept scop prezentarea priorităţilor PiE română a SEECP, realizarea unui schimb de opinii de tema cooperării în Europa de Sud-Est şi reconfirmarea angajamentului politic al statelor participante în acest sens.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea implicării sporite a tuturor statelor participante în structurile de cooperare regională, care să conducă la realizarea de proiecte şi programe concrete, cu impact direct asupra dezvoltării regiunii. În context, ministrul Titus Corlăţean a prezentat principalele obiective ale Președinției-în-Exercițiu române a SEECP și a subliniat interesul ţării noastre de a impulsiona cadrul actual al cooperării în Europa de Sud-Est, în sensul asigurării de eficienţă, reprezentativitate, abordare îndreptată spre viitor şi obţinerii de rezultate concrete în beneficiul întregii regiuni, precum şi al fiecărui stat participant în parte.

Priorităţile cheie ale României pe perioada deţinerii mandatului de PiE a SEECP sunt: identificarea şi lansarea de proiecte şi consolidarea cooperării în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, cu accent asupra combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate, lansarea unui proiect regional cu o componentă economică (politici de muncă şi creşterea competitivităţii) de natură să faciliteze creşterea încrederii şi a dialogului între Statele participante, precum reuniuni ministeriale în domeniul turismului şi al educaţiei și o conferinţă regională dedicată domeniului statisticii.

 

Informaţii suplimentare:

SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată – singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune. A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.

România a preluat Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP la 1 iunie 2013 de la Republica Macedonia, pentru un mandat de un an.

 

Alte articole pe aceeaşi temă