Interviuri

Intervenţia ministrului Titus Corlăţean la emisiunea "Euroatlantica", în marja participării la sesiunea AG ONU

Vorbitor: 
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe
Data: 
26.09.2013
Autor: 
Radio România Actualităţi

Realizator: Vă propun in minuntele următoarele să urmărim interviul pe care l-am realizat cu domnul ministru Corlăţean, pe care l-am întrebat despre consistenţa problematicii de securitate la actuala sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Spuneam că domnul Corlăţean a fost de multe ori la emisiunea noastră. Acum nu poate pentru că bănuiesc că şi la această oră este la prezidiul Adunării Generale ONU. Să urmărim interviul.

Titus Corlăţean: Este o realitate obiectivă faptul că evoluţiile în principal din Orientul Mijlociu au generat drame, au generat chestiuni extrem de serioase, de grave de securitate la nivel internaţional şi in mod necesar, aş spune, ţinând cont de prevederile Cartei ONU, aceste subiecte trebuie discutate la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în forurile sale competente. Este adevărat că, de exemplu, în chestiunea siriană din raţiunile pană la urmă cunoscute de toată lumea, o anumită perioadă a existat o stare de blocaj motivată politic, la nivelul Consiliului de Securitate. Iată, însă, că există un efort internaţional la nivelul marilor actori internaţionali din cadrul ONU, dar şi un efort al comunităţii internaţional de a discuta foarte serios aici, la New York, aceste teme. E nevoie de un efort internaţional, pentru că în caz contrar şi credibilitatea şi autoritatea sistemului internaţional al Naţiunilor Unite, fundamentat pe Carta ONU, ar fi pus sub un serios semn de intrebare. Sunt evoluţii extrem de interesante, pe de altă parte, oarecum neaşteptate pentru unii observatori, o dinamică a unei prezenţe internaţionale a Iranului aici, la Naţiunile Unite, şi nişte semnale de, cel puţin, aparentă deschidere pe care statele democratice le inregistrează. Aceste semnale sunt urmărite cu mare atenţie, pentru că dincolo de mesajele publice este nevoie de o concertizare în fapte, fapte extrem de concrete care sunt aşteptate, de cooperare, transparenţă - cel puţin in materia programului nuclear iranian e nevoie de o confirmare că toate aceste angajamente internaţionale privind neproliferarea, privind stoparea sau dispariţia unei eventuale componente militare a programului nuclear iranian chiar se concretizează. Este un interes manifestat. Există o coordonare în mod firesc a poziţiei statelor europene în această materie, a partenerilor noştri transatlantici, şi nu întâmplător există în această săptămană la New York o serie de întâlniri, inclusiv miniştrii de externe ai UE, separat au întâlniri cu omologul iranian. Avem o poziţie unitară europeană, avem o poziţie coorodonată, inclusiv eu ar urma să mă întâlnesc cu ministrul de externe iranian pentru a vedea exact care sunt aceste evoluţii.

Realizator: Domnule ministru, România este la porţile Levantului, la porţile Orientului pentru Europa democratică; aceste discuţii pe care le-aţi avut, pe care le veţi avea inclusiv la nivelul Departamentului de Stat v-au dus la concluzia că intr-un viitor previzibil totuşi starea de securitate să revină la normal, astfel încât şi în perioada în care Romania va fi preşedinta procesului de cooperare în sud-estul Europei să se axeze mai mult spre partea de dezvoltare şi poate mai puţin spre cea de securitate in sens strict militar?

Titus Corlăţean: Trebuie să vă spun că totuşi agenda Adunării Generale ONU, o agendă în care şi România are un cuvant de spus, pentru că la această sesiune a Adunării Generale ţara noastră asigură una dintre poziţiile de vicepreşedinte ale Adunării Generale şi, de altfel, şi eu am condus şi urmează să conduc reuniuni ale Adunării Generale la nivel de şef de stat, guverne şi miniştrii de externe. Această agendă include şi aspecte de securitate, aşa cum aţi menţionat, dar şi aspecte legate de dezvoltarea durabilă chestiuni foarte, foarte substanţiale care sunt dezbătute. În numele Romaniei, de altfel, am avut mai multe intervenţii deja pe această temă a dezvoltării durabile. Da, categoric agenda de securitate este cea care domină şi reţine atenţia. Nu aş spune că in mod predictibil lucrurile se vor schmba fundamental in bine. Dar spun că in orice caz este o dinamică aparent nouă, un efort foarte serios internaţional de a avansa în găsirea unor soluţii şi de a avansa pe calea dialogului. De exemplu, procesul de pace în Orientul Mijlociu, care a constituit şi subiectul unei intervenţii extrem de substanţiale a preşedintelui american Barack Obama. Este o chestiune care reţine foarte mult atenţia, există o aşteptare şi o solicitare pană la urmă a /.../ internaţionali ca părţile direct interesate in negocierile de pace, partea israeliană şi partea palestiniană, cu un sprijin extrem de consistent al Statelor Unite, dar, şi cu un sprijin din partea UE, aceste negocieri să avanseze. Este important ca părţile direct interesate să rămană angajate in aceste negocieri, să evite orice fel de riscuri de provocări, de tentaţii, de dezangajare - lucru ăsta se discută Deci, există un proces care sperăm, şi incurajăm şi noi acest lucru, să producă rezultate intr-o perspectivă pe termen mediu. O astfel de evoluţie, o soluţie a procesului de pace cu respectarea principiului celor două state care să convieţuiasă in pace, in securitate ar avea o consecinţă extraordinară in planul securităţii internaţionale, in reacţia diferitelor părţi din Orientul Mijlociu şi este un lucru pe care noi il sprijinim. Evident, evoluţiile din Siria, evoluţiile legate de Iran, Egiptul, sunt teme de asemenea de discuţii inclusiv la nivelul contactelor bilaterale care există in aceste zile la New York.

Realizator: A fost domnul ministru Corlăţean.

 

Alte articole pe aceeaşi temă