Interviuri

Intervenţia ministrului Titus Corlăţean pentru Radio România Actualităţi, în marja participării la sesiunea AG ONU

Vorbitor: 
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe
Data: 
26.09.2013
Autor: 
Radio România Actualităţi

RedactorPrezent la cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU, ministrul roman de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu secretarul de stat american, John Kerry, dar şi cu o serie de înalţi oficiali ai Departamentului de Stat. Pe parcursul discuţiilor s-a subliniat importanţa segmentului economic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Nu in ultimul rând, ţara noastră aşteaptă o prezenţă americană importantă la pornirea lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu, a cărui construcţie ar urma să inceapă în această toamnă. Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Titus Corlăţean a vorbit şi despre apropiatul summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, eveniment la care se aşteaptă decizii curajoase pentru ţările din Europa de Est.

Titus CorlăţeanParteneriatul Strategic este extrem-extrem de consistent şi reprezintă o prioritate majoră pentru România, şi m-am bucurat să constat extrem de mare interes din partea oficialilor americani şi pentru componenta politică şi agenda de contacte bilaterale care se prefigurează in perioada următoare, şi pentru componenta de securitate, şi aşteptăm intr-adevăr momentul lansării oficiale a lucrărilor bazei de la Deveselu, cu o prezenţă americană importantă. Sunt aspecte de cooperare internaţională pe care le cunoaştem şi, bineinţeles, este această componentă economică extrem, extrem de importantă. Este un semnal de mare interes din partea investitorilor americani şi faptul că există atat de mare deschidere şi dialog din partea guvernului României este un semnal de sprijin şi de incurajare. Spun asta pentru că vorbim de domenii economice cu conţinut strategic in primul rând, energii atât de importante pentru România şi pentru regiunea noastră în general, pentru mediul economic, pentru competitivitatea industriei romaneşti, pentru locurile de muncă şi bineinţeles inclusiv pentru bunăstarea cetăţeanului roman. Vorbim de un parteneriat strategic foarte solid. Am mulţumit părţii americane pentru acordarea agrementului pentru noul ambasador al României desemnat la Washington . Există un singur element in care continuăm să dialogăm, să căutăm soluţii impreună - mă refer la programul Visa Waiver, care este important pentru cetăţenii României şi sper să avansăm in direcţia cea bună.

ReporterDomnule ministru, ştiu sigur că aţi discutat despre viitoarea reuniune de la Vilnius care va insemna extrem de mult pentru partea de Nord-Est a Europei.

Titus CorlăţeanA fost una dintre temele majore ale discuţiilor, în primul rând de coordonare la nivelul Uniunii Europene, poziţia noastră este foarte clară. România şi Uniunea Europeană au un interes major ca reuniunea de la Vilnius a Parteneriatului estic, de la sfarşitul lunii noiembrie, sa fie un succes, ceea ce inseamnă semnarea, parafrarea unor acorduri de asociere, de liber schimb economic, pentru acele state partenere care au avansat pe calea reformelor, au fost serioase in relaţiile cu Uniunea Europeană. În mod evident, am discutat foarte mult pe tema Republicii Moldova şi există simpatie, există deschidere, există sprijin european pentru eforturile proeuropene ale guvernului Republicii Moldova, dar există şi sprijin concret şi asistenţă in condiţiile in care există măsuri economice restrictive care pot genera, nu din partea Uniunii Europene, evident, dar pot genera şi generează anumite pierderi economice şi este o formă de presiune asupra Republicii Moldova, inainte de summitul de la Vilnius. Noi considerăm că este dreptul suveran, legitim al oricărui stat să-şi ia propriile decizii şi ele nu trebuie deturnate de nicio formă de presiune. La fel, în cazul Ucrainei, există interesul pentru ca summitul de la Vilnius să fie un succes. Este adevărat că Ucraina mai are de adoptat o serie de măsuri, de paşi care au fost discutaţi anterior cu Uniunea Europeană, pană la summitul de la Vilnius. Noi sperăm că în baza unor necesare eforturi, în continuare, Ucraina să fie in măsură să semneze acordul de asociere şi de liber schimb. Tot sprijinul pentru eforturile Georgiei de a parafa de asemenea aceste acorduri, bineînţeles interesul de a continua cooperarea cu Azerbaidjanul şi de a vedea evoluţiile legate de alte două state partenere. Am discutat cu oficialii americani foarte interesaţi de aceste evoluţii europene şi foarte interesaţi de procesele europene in jurul UE, interes mare pentru spaţiul balcanic, de asemenea, pentru procesele de integrare europeană şi pentru, bineinţeles, summitul de la Vilnius. În acest context trebuie să spun ca există interes pentru agenda României care deţine, începand cu luna iunie anul acesta, preşedinţia procesului de cooperare sud-est-europeană, SECP, este o agendă pe care noi am construit-o în sensul unei sincronizări pe de o parte a cooperării regionale, la nivelul ansamblului Europei de S-E, cu agenda de integrare europeană, o necesară sincronizare, pentru că noi vrem să susţine, foarte, foarte ferm eforturile statelor candidate, aspirante din Balcani pentru aderarea la Uniunea Europeană şi trebuie să vă spun că urmează în aceste zile să organizăm prima reuniune şi să conduc prima reuniune a miniştrilor de externe din SECP. Este o reuniune aşteptată cu mare, mare interes nu doar de statele membre ale procesului, dar şi de statele europene care urmăresc cu atenţie această reuniune, de Comisia Europeană, care va fi prezentă prin comisarul pentru extindere.

ReporterCu alte cuvinte, revenind la Vilnius, aveţi speranţa că atunci reuniunea va fi stropită cu şampanie de Cricova.

Titus CorlăţeanAvem state care ne fac să fim increzători, optimişti. O astfel de decizie privind asocierea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, la intrarea in spaţiul de liber schimb economic, ar fi o decizie istorică şi bineinţeles că ar oferi, ar incepe să ofere o perspectivă europeană tot mai clară pentru Republica Moldova. Să nu uităm obiectivul final pe care şi l-a stabilit Republica Moldova: aderarea la Uniunea Europeană. România susţine in perspectivă acest obiectiv cu tărie. Mai sunt paşi de făcut, mai este muncă de depus. Se poate stropi şi cu şampanie sau cu vin de Cricova. Dincolo insă de momentele festive, sunt importante mutaţiile, transformările profunde de fond, de tip european care au loc in Republica Moldova. Sunt mutaţii pe care şi ţara noastră, şi alţi prieteni europeni ai Republicii Moldova le susţin.

 

Alte articole pe aceeaşi temă