Centrul de presă

Intervenţia ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Conferinţa ministerială a Francofoniei, în marja AG ONU

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.09.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 23 septembrie 2013, la Conferinţa ministerială a Francofoniei, organizată în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.  

Dezbaterile desfăşurate în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, s-au axat pe evidenţierea contribuţiei OIF la soluţionarea situaţiilor de criză şi conflict din spaţiile francofone din zonele Sahelului şi Maghrebului. Un accent deosebit s-a pus pe întărirea capacităţii statelor aflate într-un proces fragil de tranziţie, în contextul dezvoltării durabile, inclusiv prin implicarea în definirea noii agende a dezvoltării post-2015.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca „Francofonia să-şi consolideze poziţia în cadrul guvernanţei mondiale şi economice”, printr-o „mai bună valorificare a propriilor sale instrumente, îndeosebi în domeniile diplomaţiei preventive, a medierii, a sprijinului acordat proceselor electorale, soluţionării crizelor şi tranziţiei democratice”.  

Un alt aspect recurent în discursurile miniştrilor francofoni a fost întărirea parteneriatului OIF cu organizaţiile internaţionale şi potenţarea vocaţiei sale regionale. În concordanţă cu prioritatea acordată de România dimensiunii regionale a Francofoniei, “Guvernul României a decis să pună la dispoziţia Antenei OIF pentru Europa Centrală şi de Est, de la Bucureşti, un nou sediu care să asigure condiţii optime pentru o agendă regională consolidată”.

 

Informaţii suplimentare

Organizaţia Internaţională a Francofoniei a instituit, în ultimii ani, practica „reuniunilor de concertare” organizate în marja conferinţelor mondiale de înalt nivel, în scopul armonizării poziţiilor statelor membre cu privire la temele globale majore şi al consolidării contribuţiei OIF la soluţionarea acestor probleme, în parteneriat cu ONU, UE, Uniunea Africană şi cu alte organizaţii globale şi regionale importante.  

În 2007, România a fost desemnată „stat-far” al Francofoniei pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, de către Secretarul General al Francofoniei, Abdou Diouf. Conceptul de „stat-far” este un instrument de lucru în cadrul OIF, care urmăreşte să pună în valoare exemplele pozitive la nivel regional. În calitatea sa de „stat-far”, ţara noastră susţine iniţiativele legate de promovarea limbii franceze la toate nivelele: internaţional, regional şi naţional. În intervalul 19-20 septembrie 2013, România a găzduit prima Reuniune a corespondenţilor naţionali şi a comisiilor naţionale pentru francofonie, din Europa Centrală şi de Est.

                

Alte articole pe aceeaşi temă