Centrul de presă

A doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, ediţia 2013

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2013

Cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a fost deschisă printr-un discurs susţinut de primul-ministru al României, Victor Ponta.

În cadrul intervenţiei sale, primul-ministru a mulţumit membrilor corpului diplomatic român pentru „activitatea profesionistă derulată în favoarea României şi în favoarea reprezentării intereselor noastre în afara graniţelor”. Primul-ministru Victor Ponta a subliniat constanţa în consolidarea principalelor obiective de politică externă ale României, subliniind totodată importanţa unei viziuni pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte reconstruirea relaţiilor economice cu state din Asia, Africa sau America de Sud.

Primul-ministru a reiterat rolul diplomației economice în promovarea intereselor naţionale, încurajând corpul diplomatic să susţină în mod activ şi pragmatic interesele economice  şi comerciale ale României. Totodată, în acest context, a pledat pentru eficientizarea coordonării activităţii reprezentanţilor economici, în sensul promovării cu succes a investiţiilor româneşti.

Premierul a subliniat necesitatea ca membrii corpului diplomatic să se adapteze şi să fie tot mai activi în ceea ce înseamnă societăţile moderne, nu doar în relaţiile la nivel oficial, ci şi cele cu alte segmente ale societăţii, printre care şi mass-media. În acest context a apreciat eforturile pe care ambasadori ai României, precum cei din Marea Britanie, Franţa, sau Germania, le-au realizat pentru a răspunde acestor noi provocări.

De asemenea, primul-ministru Victor Ponta a adus în atenţia corpului diplomatic un proiect de amploare al Guvernului, aflat la început, Strategia naţională “România 100” şi a adresat Ministerului de externe invitaţia de a se alătura construirii şi promovării acesteia: “În 2018 România, în forma sa actuală, împlinește 100 de ani și cred că România, în primul rând propriilor noștri cetățeni, dar și partenerilor noștri externi, trebuie să se prezinte așa cum este la împlinirea unei vârste fragede pentru o țară: 100 de ani, ce am realizat în acești 100 de ani, ce n-am realizat și ce ne dorim în perioada următoareO să vă rog pe dumneavoastră, Ministerul de externe, să fiți implicați în latura externă a acestei strategii naționale și cu aceeași ocazie vreau să vă rog pe toți, dacă cineva și-a pierdut această mentalitate, dacă este cazul, să gândiți din nou că reprezentați o țară puternică, o țară serioasă, o țară importantă.”

În final, primul-ministru Victor Ponta a dat asigurări pentru întregul sprijin al Executivului în susţinerea activităţii diplomatice şi a eforturilor sale.

Referitor la proiectul “România 100”, ministrul Titus Corlăţean a accentuat importanţa acestui eveniment, în contextul în care România va deţine preşedinţia UE în cel de-al doilea semestru al anului 2019. De asemenea, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa de a gândi pozitiv, pentru că România este un jucător important în arena internaţională. Referindu-se la necesitatea dinamizării dimensiunii economice, ministrul Titus Corlăţean a menţionat faptul că organizarea de forumuri economice cu ocazia vizitelor la nivel înalt va deveni o practică constantă în relaţiile externe.

Programul a continuat cu o sesiune plenară cu participarea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Natalia Gherman și a ministrului Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Antanas Linkevicius, pe tema Parteneriatului Estic şi a Summit-ului de la Vilnius.

Ministrul Titus Corlăţean a apreciat participarea la eveniment a celor doi invitaţi speciali, menţionând că este pentru prima dată când RADR are ca invitat un ministru de externe din statul care deţine preşedinţia Consiliului UE. Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că România susţine priorităţile preşedinţiei lituaniene: “România sprijină extrem de consistent priorităţile preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene. Vom contribui alături de preşedinţie la succesul summit-ului de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie, ..care are obiective europene extrem de importante, între care parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a Acordului de liber schimb, precum şi impulsionarea procesului de eliminare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova a exprimat mulţumiri pentru sprijinul pe care România l-a acordat în ceea ce priveşte parcursul european al ţării sale. “Le mulţumim astăzi atât ministrului Corlăţean, cât şi reprezentanţilor corpului diplomatic românesc pentru toate eforturile care au fost şi sunt întreprinse de către domniile lor în dezvoltarea, pe diverse domenii, a relaţiei bilaterale între Republica Moldova şi România şi pentru promovarea cu mult angajament, profesionalism şi insistenţă a proiectului european al Republicii Moldova”, a afirmat Natalia Gherman. În ceea ce priveşte relaţia dintre cele două state în context european, ministrul Natalia Gherman a susţinut ideea unei amplificări şi a unei sincronizări a acţiunilor bilaterale pentru susţinerea ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova. În plan bilateral, a apreciat acest moment ca o perioadă extrem de favorabilă, care coincide cu aniversarea a 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Totodată, referindu-se la schimburile comerciale, a adresat un mesaj de încurajare a investiţiilor româneşti în Republica Moldova.

La rândul său, şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Antanas Linkevicius, a apreciat invitaţia diplomaţiei române, un bun prilej pentru promovarea priorităţilor preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE: “Doresc şi eu să-i mulţumesc domnului ministru Corlăţean pentru calda ospitalitate şi posibilitatea de a participa la această reuniune anuală a diplomaţiei româneşti. A fost o posibilitate pentru noi să prezentăm starea actuală şi priorităţile preşedinţiei noastre. Mă bucur să vă spun că am constatat că gândim la fel şi că dorim să acţionăm de aceeaşi manierăÎn ceea ce priveşte rezultatele summitului de la Vilnius, acesta a accentuat că ele depind de eforturile şi de evoluţiile fiecărui stat membru al Parteneriatului Estic, care trebuie să devină mai active în susţinerea propriei cauze.

Partea a doua a programului RADR a continuat cu o serie de întâlniri de lucru dedicate corpului diplomatic și consular, pe teme de securitate, diplomaţie economică şi relaţia cu comunităţile de români din străinătate.

Sesiunea dedicată provocărilor la adresa securităţii naţionale şi impactul acestora asupra politicii externe a României a constituit un prilej de reflecție legat de mecanismele și modalitățile de contracarare a amenințărilor la adresa securităţii naţionale, în actualul context geopolitic. Invitaţii au mulţumit MAE pentru buna colaborare inter-instituţională şi au prezentat perspectivele viitoare de cooperare.

În ceea ce privește diplomația economică, participanții au abordat teme legate de conjunctura economico-financiară şi monetară actuală din România în contextul evoluţiilor recente din zona Euro şi UE, cu accent pe nevoia adaptării economiei româneşti la contextul complex actual la nivel internaţional. Au discutat, totodată, despre dinamica demersurilor diplomatice în aplicarea strategiei naţionale de export şi valorificarea oportunităţilor economiei româneşti de a atinge un grad ridicat de diversificare către pieţele emergente, consolidând în acelaşi timp relaţiile tradiţionale.

Cea de-a doua zi s-a încheiat cu o sesiune de lucru dedicată prezentării strategiei şi activităţii Departamentului politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni din cadrul MAE în 2013 şi perspectivelor pentru perioada următoare.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat: „Datoria noastră este aceea de a oferi un sprijin puternic, constant, ferm, comunităţilor de români. Trebuie să arătăm românilor din afara graniţelor că le cunoaştem problemele, că avem mijloacele şi voinţa de a le acorda sprijin, atunci când e nevoie, pentru apărarea demnităţii, a drepturilor, pentru păstrarea identităţii lor culturale şi lingvistice”.

„Pentru statut român, pentru Guvern, pentru MAE, pentru fiecare dintre noi, chiar şi pentru fiecare cetăţean român, susţinerea pentru comunităţile de români nu poate fi doar o obligaţie profesională, doar rezultatul unei tradiţii instituţionale, doar urmarea aplicării prevederilor unui cadrul legislativ. Este mai multe decât atât. Noi facem lucrurile acestea pentru că ele sunt însufleţite de sentimentele noastre şi de conştiinţa noastră.”, a adăugat ministrul delegat Cristian David.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române se va încheia mâine, 29 august, cu o serie de sesiuni tematice de specialitate, dedicate corpului diplomatic român.

Toate informațiile referitoare la acest eveniment, precum și o fotocronică sunt disponibile în cadrul secţiunii special dedicate evenimentului, de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro

Alte articole pe aceeaşi temă