Centrul de presă

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a deschis oficial ediţia 2013 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.08.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean a deschis, astăzi, 27 august, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), în prezența Preşedintelui Senatului, Crin Antonescu și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

În cuvântul de deschidere, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a trecut în revistă principalele repere ale diplomației române, cu accent pe dimensiunea economică, dimensiunea europeană, parteneriatele strategice, relațiile bilaterale, relația transatlantică, securitatea energetică, cooperarea regională și multilaterală, comunitățile românești din străinătate, precum şi cu partenerii din Orientul Mijlociu şi Africa, Asia-Pacific şi America Latină.

Şeful diplomaţiei române a subliniat continuitatea politicii externe românești de consolidare a profilului României în cadrul instituțiilor europene și euroatlantice, concomitent cu promovarea eficientă a intereselor naționale. În acest context, ministrul a menționat că preluarea în al doilea semestru al anului 2019 a Președinției Consiliului UE va avea un impact major în definirea profilului României ca stat membru, reliefând în acest sens inițierea unui proces de reflecție atât sub raportul substanţei agendei cu instituţiile europene cât și la nivel logistic, prin asigurarea unui nou sediu.

Un imperativ de continuitate s-a manifestat şi se manifestă, firesc, mai cu seamă în domeniul afacerilor europene şi euro-atlantice. Construim această consecvenţă mai întâi prin parteneriate şi relaţii bilaterale privilegiate dar şi prin efortul de convergenţă în coaliţii multilaterale, pe teme globale şi regionale esenţiale. Devine esenţială dimensiunea economică: acordăm atenţie sporită ţărilor cu resurse deosebite, economiilor în plină ascensiune, spaţiilor post-conflict. Avem nevoie de o abordare mai bine coordonată şi orientată spre rezultate în ce priveşte actorii emergenţi, de politici mai coerente şi corect implementate” , a declarat Titus Corlățean.

În discursul său, ministrul afacerilor externe a subliniat rolul elitelor europene și implicit contribuția diplomației românești privind viitorul construcției europene, cu accent pe relansarea economică: ”Provocările la care UE are de răspuns astăzi au stimulat procesul de reflecţie privind viitorul Europei, prin necesitatea identificării de soluţii pentru creştere economică, poziţionare strategică în contextul globalizării, dar şi restabilirea încrederii cetăţenilor în proiectul european”.

Totodată, ministrul Titus Corlăţean a reiterat importanța cooperării în domeniul energetic și intensificarea dialogului politico-economic cu statele sud-caucaziene. În acest context, ministrul afacerilor externe a accentuat rolul diplomației economice și i-a încurajat pe ambasadori să intensifice activitățile de promovare și să vizeze acțiunile de promovare a intereselor firmelor românești în străinătate.

Acţiunea Ministerului Afacerilor Externe, prin dialog politico-diplomatic şi intensificarea agendelor bilaterale în ansamblu, este din ce în ce mai importantă în facilitarea şi stimularea cooperării şi a beneficiilor economice. Avem a transmite investitorilor şi partenerilor economici un mesaj de încredere în economia României, care, în ciuda climatului internaţional dificil, rămâne o destinaţie benefică pentru investiţii ”, a arătat ministrul de externe în discursul său.

Şeful diplomaţiei române a menționat inițierea unui proiect privind coordonarea unitară și informatizarea tuturor serviciilor consulare destinate cetățenilor români, prin lansarea unui sistem informatizat de programare, preluare și procesare a  tuturor solicitărilor consulare.

Referindu-se la sprijinul comunităților românești, șeful diplomației române a pledat pentru o intensificare a eforturilor și acțiunilor de susținere: ”Suntem datori să dezvoltăm o viteză de reacţie din ce în ce mai vizibilă, să ne apropiem şi mai mult cetăţenii români din afară şi comunităţile româneşti tradiţionale, asociaţiile lor, să venim cu proiecte şi soluţii care să asigure o promovare sporită a intereselor lor. Practic, este vorba de a duce dialogul cu aceste comunităţi, în mod structurat, cu calendare clare pentru paşii de întreprins, în direcţia unui adevărat parteneriat”.

Unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei din acest an, ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Antanas Linkevicius, stat care deține Președinția rotativă a UE, a menționat priorităţile preşedinţiei lituaniene și a evidențiat provocările cu care se confruntă. Totodată, ministrul de externe lituanian a împărtăşit din experienţa primelor rezultate în calitate de stat care deţine preşedinţia Consiliului UE.

Ministrul lituanian de externe şi-a exprimat satisfacţia privind colaborarea cu ţara noastră, cu care Lituania împărtăşeşte aceleaşi provocări şi priorităţi, printre care a menţionat creşterea economică sustenabilă, securitatea energetică sau Parteneriatul Estic. În context, referitor la ţările din Parteneriatul Estic, a menţionat găzduirea Summit-ul din toamnă de la Vilnius, cel mai important eveniment care va fi organizat de preşedinţia lituaniană.

În intervențiile din cadrul RADR, Preşedintele Senatului, Crin Antonescu și Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea au menţionat rolul diplomaţiei parlamentare şi specificul său, subliniind rolul tot mai important şi eficienţa pe care diplomaţia parlamentară românească le-a câştigat, mai ales după aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană, atât pe plan bilateral, cât şi multilateral.

Cei doi oficiali au asigurat corpul diplomatic și consular român de întreaga susținere a Legislativului și au insistat totodată asupra importanţei unei comunicări optime între Parlamentul României şi Ministerul Afacerilor Externe, pentru susţinerea şi pregătirea acțiunilor de politică externă.

Miercuri, cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române va fi deschisă printr-un discurs al domnului Victor Ponta, primul-ministru al României. De asemenea, va avea loc o sesiune plenară cu participarea viceprim-ministrului şi ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman și a ministrului afacerilor externe al Lituaniei, Linas Antanas Linkevicius, la finalul căreia ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean şi cei doi miniştri de externe invitaţi, vor susţine declaraţii de presă.

 

Informații suplimentare:

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 27-29 august 2013, Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Evenimentul este dedicat Corpului diplomatic și consular român și constituie un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung.

Reprezentanţii mass-media care s-au acreditat în prima zi  a RADR şi vor acoperi şi sesiunile de miercuri, 28 august, sunt rugaţi să aibă asupra lor ecusonul de acces. Reprezentanţii mass-media care se vor acredita numai pentru evenimentele publice de miercuri, 28 august, sunt rugaţi să se înregistreze la biroul de acreditare (hotel J.W. Marriott, parter), începând cu ora 8.00.

Toate informațiile referitoare la acest eveniment, precum și o fotocronică sunt disponibile în cadrul secţiunii special dedicate evenimentului, de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/node/21320

 

 

Alte articole pe aceeaşi temă