Declaraţie de presă

Vorbitor: 
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe
Data: 
09.04.2013
Eveniment: 
Întrevedere cu omologul uruguayan Luis Leonardo Almagro Lemes
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean: Doamnelor şi domnilor bună ziua. Sunt extrem de onorat ca astăzi să-l avem oaspete la Bucureşti pe domnul Luis Leonardo Almagro Lemes, ministrul Relaţiilor Externe al Republicii Orientale a Uruguayului. Ne-am întâlnit, domnul ministru şi cel care vă vorbeşte, deja în câteva ocazii, în septembrie 2012, în marja sesiunii Adunării Generale a Naţiunile Unite la New York, în ianuarie 2013 la Santiago de Chile la summit-ul Uniunii Europene CELAC (statele latino-americane şi din regiunea Caraibelor). Şi de fiecare dată am constatat faptul că poziţiile, viziunile României şi Uruguayului sunt extrem de apropiate, sunt similare în ceea ce priveşte principalele probleme aflate pe agenda internaţională. Ţările noastre au în comun un set de valori, de principii comune, cultură democratică. Şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, moştenirea latină care ne uneşte. Ţin să remarc în acest context faptul că primul ministru al Afacerilor Externe latino-american care a vizitat România după Revoluţia din 1989, mai precis în iunie 1990, a fost reprezentantul Uruguayului.

Uruguayul este ţara cu cele mai bune performanţe economice, sociale, politice din America Latină, ocupând primul loc în toate statisticile internaţionale relevante. Prin poziţia sa geografică, istoria bogată şi consecvenţa în aplicarea standardelor democratice, Uruguayul şi-a dezvoltat calităţi de mediator, fiind un factor activ în procesele de integrare regională.

Montevideo, capitala Uruguayului, găzduieşte sediile a două dintre cele mai importante organizaţii regionale: MERCOSUR (piaţa comună a sudului), şi ALADI (Asociaţia Latino Americană de Integrare).

În cadrul convorbirilor de astăzi am trecut în revistă colaborarea noastră în diferite domenii şi am convenit, pe de o parte, continuarea mecanismelor deja funcţionale, iar pe de altă parte necesitatea dezvoltării şi diversificării acestora. Am decis să continuăm procesele de consultări bilaterale la nivel de secretari de stat, directori politici în cadrul celor două Ministere de Externe atât în puncte de interes comune, în plan bilateral, dar şi în ceea ce priveşte evoluţiile în plan regional, atât în America Latină, cât şi aspectele privind evoluţiile europene sunt de comun interes pentru ambele părţi.

Am decis, de asemenea, organizarea unui forum bilateral de afaceri, posibil în partea a doua a celui de-al doilea semestru al acestui an, la Bucureşti. Care să ne permită nu doar estimarea, aşa cum o facem astăzi, a unei susţineri politice şi politico-diplomatice pentru aprofundarea schimburilor economice, dar să ne permită să punem faţă în faţă atât componentele mediului privat de afaceri, evident, responsabilii guvernamentali, responsabilii privind investiţiile străine din cele două ţări. Şi vreau să spun că aşteptăm cu mare interes acest forum de afaceri pe care dorim să-l organizăm la Bucureşti, posibil în luna octombrie sau noiembrie. Am şi evocat domeniile de interes de ambele părţi în care dorim să promovăm investiţiile reciproce, în care dorim să promovăm schimburile economice. Vorbim de infrastructură, navigabilitate, vorbim de domenii legate de înaltă tehnologie, IT, vorbim de agricultură. Vorbim de câteva domenii care pot aduce beneficii ambelor ţări.

Evident că ne interesează în egală măsură schimburile culturale, ne interesează schimburile între şi bineînţeles contactele între cetăţenii noştri, schimburile turistice, comunităţile academice, societate civilă.

Am avut, de asemenea, cu domnul ministru şi vom continua şi după această declaraţie de presă, să avem schimburi de vederi cu privire la punctele importante aflate pe agenda relaţiilor internaţionale. Am avut o discuţie legată de evoluţiile din Peninsula Coreeană şi preocupările foarte serioase pe care România, statele europene, le au legat de ceea ce se întâmplă în Coreea de Nord, testele nucleare, evoluţiile legate de rachetele balistice şi ceea ce înseamnă o încălcare a unor reguli internaţionale privind neproliferarea nucleară.

Poziţia României şi poziţia Uniunii Europene sunt extrem de clare din această perspectivă. Am avut discuţii şi vom continua consultările, discuţiile pe alte teme de importanţă privind evoluţiile din Africa de Nord, procesul de pace din Orientul Mijlociu, evoluţiile legate de Siria. Şi, bineînţeles, revenind la aspectele bilaterale ale cooperării, de această dată într-un cadru multilateral am discutat despre cooperări între ţările noastre în primul rând în cadrul sistemul Naţiunilor Unite, schimburi şi sprijin reciproc de candidaturi în cadrul ONU.

Am semnat şi aţi fost prezenţi la ceremonia de semnare a două acorduri importante: Programul de Aplicare a Protocolului Interguvernamental de Cooperare Culturală şi Ştiinţifică, precum şi un Acord prin schimb de scrisori între cele două guverne pentru a facilita desfăşurarea de activităţi lucrative de către membrii de familie ai personalului misiunilor diplomatice şi consulare ale ţărilor noastre.

De asemenea, evoc interesul pentru negocierea unui acord privind asigurările sociale şi evoc faptul că suntem într-o procedură internă de ratificare a acordului, convenţiei semnate anterior privind eliminarea dublei impozitări. Suntem, de partea română, în cadrul unei proceduri interne de ratificare şi, bineînţeles, am confirmat aşteptările Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe şi semnalul pe care-l transmitem către Parlament pentru accelerarea procedurilor de ratificare.

Urându-i domnului ministru Luis Almagro succes în mandatul său, în toate misiunile pe care le întreprinde începând cu cea din România, vreau să salut cu satisfacţie încă o dată conţinutul şi calitatea deosebită a convorbirilor oficiale pe care le-am avut astăzi şi să menţionez că ne-am propus în perioada următoare să susţinem politic inclusiv printr-o agendă politică la nivel înalt, la nivel corespunzător, vizite de-o parte şi de alta. O agendă care este o agendă extrem de substanţială în plan politic, dar pe care o dorim îmbogăţită cu mai multă substanţă economică, cu schimburi culturale. Înţelegerea a fost deplină şi vreau să salut încă o dată cu satisfacţie prezenţa domnului ministru la Bucureşti.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice