Centrul de presă

Misiune de evaluare a Biroului Internaţional pentru Expoziţii în Federaţia Rusă

Tip: 
Ştire
Data: 
29.03.2013

Preşedintele Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), Ferdinand Nagy, participă în perioada 25-29 martie 2013 la misiunea de evaluare a candidaturii depuse de Federaţia Rusă pentru găzduirea Expoziţiei Mondiale din 2020, în oraşul Ekaterinburg, cu tema „The Global Mind – The future of globalization and its impact on our world”.

Misiunea are drept scop analizarea viabilităţii şi fezabilităţii candidaturii depuse, verificarea conformităţii acesteia cu regulamentele BIE, precum şi evaluarea sprijinului de care această candidatură se bucură pe plan intern, la nivel politic şi social. Această misiune încheie seria de evaluări a candidaturilor depuse pentru organizarea Expo 2020, derulate anterior în Regatul Thailandei (28 ianuarie-1 februarie 2013), Republica Turcia (11-15 februarie 2013), Emiratele Arabe Unite (25 februarie-1 martie 2013) şi Republica Federativă a Braziliei (11-15 martie 2013).

Preşedinte BIE şi membrii misiunii de evaluare a candidaturilor pentru organizarea expoziţiei mondiale din anul 2020 au fost primiţi joi, 28 martie, de Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi vineri, 29 martie, de Primul-ministru Dimitri Medvedev şi de ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov.

În marja întrevederii, Preşedintele BIE a felicitat guvernul Federaţiei Ruse pentru depunerea candidaturii şi a exprimat convingerea că această competiţie, la care participă cinci candidaţi importanţi, va genera un eveniment de referinţă pentru mişcarea expoziţională mondială.

Înalţii oficiali au mulţumit delegaţiei BIE pentru activitatea pe care o desfăşoară şi au subliniat importanţa pe care o acordă organizării expoziţiei mondiale, manifestare internaţională care s-ar înscrie – alături de organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci şi a Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 – într-o serie de evenimente organizate pentru prima dată în Federaţia Rusă.


Informaţii suplimentare

Începând cu luna noiembrie 2011, România deţine preşedinţia Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), organizaţie internaţională înfiinţată la Paris în anul 1932, care coordonează organizarea expoziţiilor mondiale şi internaţionale. Organizaţia, care a câştigat progresiv în notorietate, popularitate şi importanţă, numără în prezent 163 de state membre.

Decizia privind ţara, respectiv oraşul, care va găzdui expoziţia mondială din anul 2020 se va lua, prin votul ţărilor membre, cu ocazia Adunării Generale a BIE din noiembrie 2013.