Centrul de presă

Misiune de evaluare a Biroului Internaţional pentru Expoziţii în Republica Federativă a Braziliei

Tip: 
Ştire
Data: 
13.03.2013

Preşedintele Biroului Internaţional pentru Expoziţii, Ferdinand Nagy, participă în perioada 10-16 martie 2013 la misiunea de evaluare a candidaturii depuse de Republica Federativă a Braziliei pentru găzduirea Expoziţiei Mondiale din 2020, în oraşul Sao Paulo, cu tema „Puterea diversităţii, Armonie pentru creştere”.

Misiunea are drept scop analizarea viabilităţii şi fezabilităţii candidaturii depuse, verificarea conformităţii acesteia cu regulamentele BIE, precum şi evaluarea sprijinului de care această candidatură se bucură pe plan intern, la nivel politic şi social.

Candidatura oraşului Sao Paulo se axează pe promovarea cooperării internaţionale la nivel cultural şi inter-uman, fiind dedicată promovării Republicii Federative a Braziliei ca stat în plină dezvoltare şi certă putere economică emergentă. În situaţia câştigării candidaturii se previzionează un număr de peste 150 de ţări şi organizaţii internaţionale participante şi un număr de peste 30 milioane vizitatori.

Preşedintele BIE, Ferdinand Nagy, şi membrii misiunii de evaluare a candidaturilor pentru organizarea expoziţiei mondiale din anul 2020 au fost primiţi miercuri, 13 martie 2013, de Preşedintele Republicii Federative a Braziliei, Dilma Rousseff, de Vicepreşedintele şi Ministrul de Externe, Antonio de Aguiar Patriota, şi de Vicepreşedintele Michel Temer, iar marţi, 12 martie 2013, au fost primiţi de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

 

Informaţii suplimentare

Începând cu luna noiembrie 2011, România deţine preşedinţia Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), organizaţie internaţională înfiinţată la Paris în anul 1932, care coordonează organizarea expoziţiilor mondiale şi internaţionale. Organizaţia, care a câştigat progresiv în notorietate, popularitate şi importanţă, numără în prezent 162 de state membre.

Decizia privind ţara/oraşul ce vor găzdui expoziţia mondială din anul 2020 se va lua, prin votul ţărilor membre, cu ocazia Adunării Generale a BIE din noiembrie/decembrie 2013.

În perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2013, a avut loc misiunea de evaluare  a candidaturii oraşului Ayutthaya, depusă de Regatul Thailandei; în perioada 10-15 februarie 2013, a avut loc misiunea de evaluare a candidaturii oraşului Izmir, depusă de Republica Turcia şi în perioada 23 februarie – 02 martie 2013, a avut loc  misiunea de evaluare a candidaturii oraşului Dubai, depusă de Emiratele Arabe Unite.

În perioada 25-29 martie 2013, BIE va derula misiunea de evaluare  pentru  candidatura oraşului Ekaterinburg, depusă de Federaţia Rusă, în vederea găzduirii expoziţiei din 2020.