Cooperarea în format trilateral

Trilaterala România - Bulgaria – Serbia

Cooperarea trilaterală se desfăşoară în principal în cadrul asociaţiei "Dunărea 21". Prin colaborarea în acest format se urmăreşte rezolvarea unor probleme comune cu care se confruntă aceste zone situate la distanţă mare de centrele administrative, lipsite de infrastructura economică şi de transport, dependente de agricultură, cu un nivel scăzut al dezvoltării economice şi cu o rată ridicată a şomajului.

Întâlniri ale trilateralei:

-          Vidin, 24 septembrie 2002 - a fost organizată la iniţiativa părţii bulgare, la nivel de miniştri de externe. Obiectivul reuniunii a fost consolidarea colaborării transfrontaliere România - Bulgaria - Serbia în cadrul Asociaţiei "Dunărea 21". A fost subliniată necesitatea impulsionării colaborării în acest format, sens în care a fost creat un consiliu special format din reprezentanţii autorităţilor locale din Vidin, Calafat şi Zaicear, precum şi câte un reprezentant din cele trei ministere de externe.

-          Calafat, 23 octombrie 2004 - a fost organizată la iniţiativa părţii române, la nivel de miniştri de externe. Scopul reuniunii a fost de a da un impuls politic şi de a identifica noi modalităţi de cooperare în acest format trilateral. La încheierea întâlnirii a fost semnată o Declaraţie comună care încurajează dezvoltarea cooperării transfrontaliere.