Centrul de presă

Sesiune de dezbateri dedicată problematicii comunităţilor româneşti din străinătate

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.09.2011

Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi, 2 septembrie, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, o sesiune de dezbateri dedicată problematicii comunităţilor româneşti din străinătate.

Reuniunea a beneficiat de prezenţa a patru membri ai Parlamentului României care îi reprezintă pe românii din diaspora: senatorii Viorel Riceard Badea şi Raymond Luca, respectiv, deputaţii William Gabriel Brânză şi József Kötő.

La dezbateri au participat ambasadorii şi consulii generali ai României acreditaţi în state cu o prezenţă românească semnificativă. Diplomaţii au adus în discuţie probleme şi deziderate ale comunităţilor româneşti din spaţiile respective, evocând chestiuni legate de serviciile consulare, precum şi proiecte vizând consolidarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase ale cetăţenilor români din afara graniţelor. Cu acest prilej au fost prezentate şi o serie de proiecte pentru consolidarea identităţii comunităţilor româneşti din străinătate promovate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni precum şi programe pe această tematică iniţiate de MAE.

În context, participanţii au subliniat necesitatea coordonării acţiunilor instituţiilor având responsabilităţi în sfera relaţiilor cu comunităţile româneşti, inclusiv în promovarea unor proiecte de lege specifice. De asemenea, participanţii au evidenţiat importanţa realizării unor acţiuni complementare pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, apreciind utilitatea organizării unor astfel de sesiuni de dezbatere.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă