Declaraţii comune de presă Teodor Baconschi - Iurie Leancă

Vorbitor: 
Teodor Baconschi, Iurie Leancă
Data: 
01.09.2011
Eveniment: 
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române
Locaţia: 
MAE, Sala Gafencu

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi: Am avut marea plăcere de a-l primi din nou la Bucureşti pe domnul ministru Iurie Leancă. Am avut convorbiri bilaterale pentru configurarea aproape finală a agendei viitoarei reuniuni comune de guvern din această toamnă.

Am evaluat contextul european şi bilateral mai amplu. Totodată, am organizat această întâlnire a domnului ministru cu ambasadorii, consulii generali, corpul diplomatic român, care ascultându-l a înţeles în ce stadiu se află astăzi situaţia politică internă, care sunt priorităţile Alianţei pentru Integrare Europeană şi ce putem face împreună ca aceste priorităţi să fie atinse.

Apreciez că tonusul relaţiei este foarte bun. Ne confruntăm, desigur, cu un context regional şi internaţional complicat, dar asta ne impulsionează, odată în plus, voinţa comună de a construi elemente instituţionale şi practice, care să facă această fraternitate ireversibilă.

Sperăm că vom reuşi să ne continuăm dialogul sectorial, interguvernamental la vârf şi pentru ca atenţia Uniunii Europene faţă de Republica Moldova să se menţină vie, în pofida priorităţilor dictate de evoluţii precum cele din sudul Mediteranei sau din Orientul Mijlociu.

Daţi-mi voie să reiterez şi public invitaţia de a vă avea ca oaspete la reuniunea ministerială pe Strategia UE pentru Regiunea Dunării pe care o vom găzdui la Bucureşti în noiembrie.


Vice-prim ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă: 
Domnule Ministru vreau să vă mulţumesc, şi pe această cale, pentru invitaţia de a reveni la Bucureşti .

Sunt onorat să particip la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române şi să am şansa să adresez un discurs şi de a avea un dialog cu ambasadorii, cu şefii misiunii diplomatice româneşti. A fost un dialog extrem de util.

Vizita la Bucureşti - şi dacă nu mă înşel ne vedem în acest an a treia oară, şi la Bucureşti şi la Chişinău   - arată încă odată faptul că am reuşit să ridicăm o relaţie bine structurată, o relaţie permanentă, o relaţie care se axează pe abordarea unor probleme foarte punctuale şi rezolvarea cărora va aduce beneficii atât pentru cetăţenii din Republica Moldova, cât şi pentru cetăţenii din România, dar şi pentru crearea unei zone de încredere şi de stabilitate pe plan regional.

Avem foarte multe de făcut în continuare, proiecte foarte concrete, proiecte care ţin de interconectarea sistemelor noastre. Am discutat acest lucru şi sunt convins că şedinţa comună de Guverne, pe care sper să o organizăm în această toamnă va veni cu soluţii de mobilizare, de accelerare a anumitor proiecte.

Bineînţeles că, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, am discutat şi parcursul european al Republicii Moldova, provocări cu care acum ne confruntăm atât pe plan intern, dar şi pe plan european şi care ar fi soluţiile optime pentru a ne permite să ne mişcăm în acest sens şi să realizam obiectivul pe care îl considerăm fundamental, de transformare a Republicii Moldova într-o ţară eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Avem şi în acest context un dialog activ atât între noi doi, cât şi între serviciile noastre, între misiunile noastre la Bruxelles şi în alte capitale, iar efectele sunt doar pozitive.

Urmează un eveniment extrem de important în această luna, la Varşovia, Summit-ul Parteneriatului Estic. Să vedem cum putem găsi un consens împreună cu cele 27 de ţări, astfel încât declaraţia finală să reflecte aspiraţiile şi voinţa ţărilor din Parteneriatul Estic, care au obiective foarte clare şi bine formulate în ceea ce priveşte viitorul raporturilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană .

Trebuie să folosim împreună util această perioadă care a mai rămas pentru a face ca acest document, care va fi adoptat ca urmare a acestui Summit, să reflecte cât mai ambiţios nu doar starea relaţiilor de astăzi, ci şi viitorul relaţiilor respective.

Am discutat şi despre dimensiunea relaţiilor pe plan cultural şi cu această ocazie aş dori să adresez mulţumiri din partea Guvernului Republicii Moldovei pentru bursele oferite tinerilor din Republica Moldova. Interesul este constant şi arată că nivelul de învăţământ universitar, inclusiv în România, este apreciat în Republica Moldova, Ceea ce trebuie să facem, bineînţeles, ulterior este să vedem cum pot aceşti tineri să revină în economia Republicii Moldova, în instituţiile statului şi să aducă această valoare adăugata.

Încă odată vreau să vă informez că voi reveni în luna noiembrie la Bucureşti la Summit-ul dedicat Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, iniţiativă susţinută de Austria şi România, extrem de importantă pentru noi, cu potenţial de proiecte benefice pentru Republica Moldova, pentru România dar şi pentru regiune în ansamblu.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă