Travel Alerts

Republica Populară Chineză

Ultima actualizare: 
24.02.2020


În contextul focarului de pneumonie virală (COVID-19) din Republica Populară Chineză, provincia Hubei, localitatea Wuhan, Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea călătoriilor în această provincie, precum și în provinciile cele mai puternic afectate, până la normalizarea situației.

Începând cu data de 14 februarie 2020, toate persoanele care se întorc sau intră în Beijing, indiferent de punctul de origine al deplasării, sunt plasate în carantină, fie la domiciliu, fie într-un centru special, fie în hotelurile care acceptă aceasta, pentru 14 zile.

Cetățenii români care locuiesc în China și doresc să se întoarcă sunt sfătuiți să urmărească, în mod constant, evoluția situației în orașele și provinciile în care locuiesc. Conform datelor publice, reînceperea anului școlar și universitar a fost amânată.

De asemenea, în funcție de evoluția situației, autoritățile locale ale provinciilor și orașelor pot dispune măsuri cu efect imediat, printre care se numără și restricții sau interdicții de a părăsi sau de a pătrunde în anumite zone. În funcție de oraș, pot exista restricții de transport intern sau între orașe.

Se recomandă verificarea constantă, în cazul în care cetățenii români consideră absolut necesară călătoria în China, a valabilității traseelor companiilor aeriene la care aceștia au apelat.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauție și igienă recomandate în aceste situații și să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, să evite spațiile aglomerate, precum și contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți:

  • să respecte cu strictețe anunțurile şi recomandările autorităților locale;
  • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita;
  • să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață.

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetățenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea înregistrării prezenței cetățenilor români în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acțiunilor de protecție consulară.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 și Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://beijing.mae.rohttp://shanghai.mae.ro, http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.